Asociațiile de proprietari vor ca și debranșații să plătească încălzirea de la RADET

1071
Asociațiile de proprietari vor ca și debranșații să plătească încălzirea de la RADET - 7af368a8a2dd49e39acd436c204c12e1.jpg
Începând cu luna octombrie, când RADET va relua furnizarea de căldură în apartamente, proprietarii debran-șați de la sistemul centralizat vor plăti o cotă parte de 50% din valoarea facturii de încălzire. Adică jumătate din costul încălzirii apartamentelor branșate și al spațiilor comune va fi suportat din buzunarele celor care nu primesc căldură de la RADET.
Măsura a fost impusă recent de un ordin al Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitate Publică (ANRSC). Acesta prevede ca respectiva cotă, situată anterior ordinului la 10%, să fie de 30 și respectiv 50 de procente din factura de încălzire, în funcție de lunile când se furnizează agent termic. "Pentru locuințele de tip con-dominiu cu repartitoare de costuri, în cazul în care părțile comune nu sunt inventariate, se va utiliza în calculele de repartizare o cotă procentuală aferentă părților comune de 30 la sută din valoarea facturii de încălzire în lunile decembrie, ianuarie și februarie și de 50 la sută din valoarea facturii în celelalte luni în care se furnizează agent termic pentru încălzire".
În "părțile comune" căldura este degajată de caloriferele montate pe casa scării și de țevile care tranzitează subsolurile, uscă-toriile sau apartamentele pro-prietarilor dintr-un bloc de locuințe racordat la sistemul centralizat de termoficare.

"Debranșările nu sunt solicitate de oameni săraci!"
Prevederile noului ordin sunt pe placul asociațiilor de proprietari. În opinia președintelui Uniunii Asociațiilor de Proprietari Con-stanța, contraamiral (rtg.) ing. Marcel Dragu, "debranșările nu sunt solicitate de oameni săraci, ci de cei cu bani, care vor să își monteze centrale de apartament, pe gaze naturale, iar aceste debranșări provoacă dezechilibre în sistemul energetic al blocului; dacă legea zice să plătească, trebuie să plătească".
Ca o alternativă la debranșări, asociațiile de proprietari susțin montarea de repartitoare de costuri. Astfel, factura va reprezenta numai consumul efectiv de agent termic.
Ceea ce uită ANRSC însă și reprezentanții asociațiilor este faptul că și ceilalți locatari beneficiază de căldura emanată de pereții unui apartament încălzit cu centrală termică proprie. "Mi-am montat centrală numai pentru că doream să am independență, să am căldură atunci când vreau și cât vreau. Nu ce dă RADET cu porția. Acum nu îmi convine să plătesc căldura vecinilor mei. Ei nu suportă nici măcar un procent din factura mea la gaze. Până la urmă înțelegeam să plătesc 10% pentru căldura de pe casa scării, dar 50% este aberant. Voi refuza să plătesc!", a declarat, pentru "Cuget Liber", Ioan Oancea, proprietar într-un bloc din zona Faleză Nord.
Așadar, ordinul cu pricina nu va face decât să ușureze factura la întreținere pentru unii constănțeni și să o crească considerabil pentru alții, considerați probabil mai bogați doar pentru că au dorit să își ofere un confort sporit în casă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8008 secunde