Anunțul zilei. Ce se întâmplă cu prețul gazelor pentru consumatorii casnici

211
Anunțul zilei. Ce se întâmplă cu prețul gazelor pentru consumatorii casnici - gaye85973700-1467207178.jpg

Articole recomandate

Executivul a aprobat ieri hotărârea prin care se modifică anexa HG nr. 488/2015 privind stabilirea prețurile de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinate consumului populației în perioada 1 iulie 2015 – 30 iunie 2021, în concordață cu prevederile calendarului de eliminare treptată a prețurior reglementate pentru clienții finali. 


Astfel, de la 1 iulie 2016, prețul gazelor naturale din producția internă va stagna la valoarea actuală de 60 lei/MWh, până la data de 31 martie 2017. Potrivit graficului prevăzut în anexa HG 488/2015, prețul gazelor naturale din producția internă trebuia să crească la valoarea de 66 lei/MWh, de la 1 iulie 2016. 


Scopul stabilirii administrative a unui preț de achiziție pentru gazele naturale destinate consumatorilor menționați este acela de a proteja o categorie însemnată de clienți casnici de gaze naturale și de energie termică, de efectele negative ale procesului de liberalizare a pieței gazelor, generate de alinierea prețului gazelelor naturale la nivelul prețurilor practicate pe piețele europene.


Schimbările neprevăzute de pe piața resurselor energetice primare, inclusiv declinul abrupt al prețurilor la țiței din ultima perioadă, au generat o conjuctură deosebită în piața românească de gaze naturale, unde prețurile administrative stabilite în conformitate cu prevederile legale, dar și cu acceptul Comisiei Europene și al instituțiilor financiare internaționale, au devenit comparabile și, uneori, chiar mai mari față de prețurile pieței.


Ministerul Energiei a solicitat din partea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei un studiu privind evoluția prețurilor incidente sectorului românesc al gaselor naturale, iar în urma analizei primite s-a constat necesitatea reevaluării prețurilor din producția internă cuprinse în graficul HG nr. 488/2015. Astfel, noul act normativ aprobat astăzi a avut la bază următoarele considerente: 


• în prezent, prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinate consumului populației este de 60 lei/MWh, iar – conform informațiilor furnizate de ANRE – în cazul în care acest preț ar crește la 66 lei/MWh, există riscul major ca acest preț să fie mai mare decât prețurile de import și majoritatea cotațiilor de preț de pe principalele hub-ri apropiate ca relevanță pentru piața românească.


• necesitatea unei abordări prudente din partea autorităților publice, astfel încât scopul declarat și unanim acceptat prin însăși legislația primară, și anume susținerea procesului de liberalizare a furnizării gazelor naturale fără a fi produse efecte negative majore la nivelul consumatorilor casnici, să poată fi dus la bun sfârșit.


• se constată o scădere constantă a consumului de gaze naturale, din cauza declinului consumului industrial dar și datorită programelor de eficiență energetică aplicate de către ambele categorii de consumatori, casnici și non-casnici;


• s-a înregistrat o scădere a cererii de gaze naturale a producătorilor de energie electrică, pe fondul intrării pe piață a capacităților de producție din surse regenerabile;


• procesul de dereglementare pentru consumatorii casnici este prevăzut a fi realizat până la data de 30 iunie 2021, conform prevederilor stipulate de Legea energiei electrice și a gazelor naturale;


• gradul redus de suportabilitate la nivelul clienților casnici, în ceea ce privește prețurile gazelor naturale plătite de populație;


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5469 secunde