ANAT solicită liberalizarea transportului rutier de persoane și turismului cu autocare

124
ANAT solicită liberalizarea transportului rutier de persoane și turismului cu autocare - valiya-1477217140.jpg
Asociația Națională a Agențiilor de Turism respinge modificările propuse de Ministerul Transporturilor în cazul legislației referitoare la organizarea și efectuarea transporturilor rutiere și a activităților conexe acestora, pe care le consideră aberante, întrucât cresc semnificativ povara administrativă pentru operatorii de transporturi turistice cu autocare, contrar tendințelor europene de liberalizare a pieței, cât și agendei actualului Guvern de debirocratizare a aparatului public.

ANAT este împotriva introducerii:

1. Obligației completării foilor de parcurs în dublu exemplar de către operatorul de transport rutier pentru fiecare călătorie, înainte de raportarea acesteia, ba chiar solicită eliminarea foilor de parcurs. În Uniunea Europeană se manifestă o tendință de liberalizare a serviciilor de transport de persoane și de renunțare la foile de parcurs pentru servicii internaționale ocazionale. Nici pe teritoriul României nu sunt obligatorii în cazul transportului ocazional, întrucât acesta se desfășoară pe baza unei comenzi sau a unui contract, dovada fiind plata anticipată a transportului sau după încheierea cursei, conform clauzelor stipulate în contract.

2. Obligației ca pe tot parcursul călătoriei, în cazul transportului ocazional, componența grupului să rămână aceeași. În situația în care turiștii se îmbarcă din mai multe locuri, cu aceeași destinație, și fără a fi debarcați pe parcurs, caracterul transportului este tot ocazional și nu regulat, întrucât aceștia sunt doar îmbarcați, nu și debarcați pentru ca transportul să devină unul regulat de persoane.

3. Obligației completării cu 24 de ore înainte de începerea călătoriei a formularului electronic disponibil pe pagina Autorității Rutiere Române cu datele de identificare ale turiștilor și solicită renunțarea la o astfel de raportare în cazul curselor ocazionale. Datele de identificare ale turiștilor nu sunt cunoscute în toate cazurile, în același timp, potrivit legislației în vigoare, datele personale sunt confidențiale.

"Domnule ministru Petru Sorin Bușe, actuala legislație e deja nejustificat de restrictivă și cu toate astea există exemple notorii de firme, vezi Memento Bus, care își permit să o ignore pur și simplu. Cum credeți că veți aplica o legislație și mai restrictivă, în contradicție cu tendința de liberalizare a domeniului din toate țările Uniunii Europene? Nu este normal să puneți piedici aberante transportatorilor care respectă legea", precizează dr. Alin Burcea, președinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.

În calitate de asociație profesională și patronală a agențiilor de turism, care promovează activ transportul turistic și turismul cu autobuze și autocare ca mijloace sigure, prietenoase, ecologice, eficiente și accesibile tuturor, ANAT solicită Ministerului Transporturilor:

1. Liberalizarea transportului rutier național de persoane din România prin reguli și nu prin haos, urmând modelul statelor europene care și-au liberalizat piața națională de transport rutier de persoane, ca de exemplu Marea Britanie, Suedia, Germania, Franța, Italia.

2. Completarea legislației românești cu prevederi clare de aplicare a Regulamentului 1370/2007 privind serviciile publice de transport feroviar și rutier de călători

În cazul aprobării actului normativ în forma aflată pe site-ul ministerului, ANAT consideră că vom asista la blocarea transporturilor ocazionale de persoane la nivel național.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0403 secunde