Amenzi uriașe la comercianții de jucării. Ce nereguli au găsit comisarii OPC

237
Amenzi uriașe la comercianții de jucării. Ce nereguli au găsit comisarii OPC - fotofondjucarii-1481216848.jpg

Articole de la același autor

Pentru că suntem în luna cadourilor, mai ales pentru cei mici, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a luat la rând comercianții de jucării, pentru a se asigura că aceștia respectă prevederile legale și nu scot pe piață produse neconforme. Au fost vizate atât magazinele din piețe și mall-uri, cât și cele online.

În total, au fost verificați 734 de operatori economici. Aproape jumătate din aceștia au fost amendați, valoarea totală a sancțiunilor depășind 973.000 de lei. De asemenea, au fost dispuse 339 de măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru nerespec-tarea cerințelor de marcare sau etichetare, pentru jucării în valoare de 317.433 de lei și 14 măsuri de oprire definitivă, pentru nerespectarea cerințelor esențiale de siguranță, pentru jucării în valoare de 17.203 lei, la vânzarea directă și șapte măsuri de remediere (de corectare sau completare a infor-mațiilor conținute de site-urile de publicitate la care au fost depistate abateri), la vânzarea online.

Etichete incomplete și instrucțiuni de utilizare inexistente

Cele mai mari probleme au fost găsite la informarea consumatorilor și la cerințele legate de siguranța jucăriilor.

"Au fost constatate lipsa indicării pe corpul jucăriilor sau pe ambalaj sau în documentele însoțitoare, abateri privind menționarea numă-rului unic de înregistrare pe jucărie. De asemenea, erau comercializate diverse categorii de jucării, fără a avea aplicat marcajul european de conformitate CE, pe jucărie sau pe o etichetă", explică directorul general al ANPC, Paul Anghel.

Grav este că la mai bine de un sfert din operatorii economici controlați au fost găsite abateri privind cerințele generale de siguranță, adică lipseau avertismentele generale de vârstă, avertismentele specifice și indicațiile privind precauțiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării, dar și instrucțiunile de utilizare sau traducerile în limba română.

Păpuși periculoase

De exemplu, au fost retrase definitiv de la vânzare jucării a căror suprafață era acoperită de fire lungi, ușor detașabile la simpla manevrare sau manipulare, care puteau fi ingerate sau inhalate de copii.

În ce privește jucăriile online, majoritatea problemelor depistate ține tot de informarea cumpărătorului.

"La cinci operatori economici, s-a constatat că termenul de rambursare afișat pe site era de 10 zile, în loc de 14 zile, așa cum prevede le-gislația", mai spune directorul ANPC.

Sfaturi pentru consumatori

Întotdeauna, achiziționați jucării numai din magazine sau raioane specializate, unde se eliberează bon fiscal, de care veți avea neapărat nevoie în caz de reclamație. Alegeți jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacitățile și aptitudinile sale, nu cumpărați jucării cu părți mici, detașabile, pentru copii sub trei ani, deoarece aceștia au tendința să bage jucăriile în gură și pot să se înece cu părțile mici.

Și, mai ales, verificați instrucțiunile de utilizare și avertismentele specifice, însoțite de indicații privind precauțiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2754 secunde