Amenințarea virusului aviar! Ce trebuie să știe constănțenii despre acest caz

216
Amenințarea virusului aviar! Ce trebuie să știe constănțenii despre acest caz - pasari-1486482432.jpg

Articole de la același autor

Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Constanța au prelevat, în cursul săptămânii trecute, un număr de 249 probe cadavre provenite de la păsările sălbatice din zona portului turistic Tomis Constanța, Dana 0 Constanța, Dana 12 Constanța, Poarta 1 Siloz, stațiunea Mamaia, Eforie Sud, stațiunea Venus, Mangalia, 2 Mai, Vama Veche. Probele au fost trimise ulterior la LSVSA Constanța, în vederea efectuării determinărilor de laborator. 


În urmă cu câteva zile, zeci de cadavre de păsări sălbatice (lebede, pescăruși, lișițe și cormorani) au fost găsite moarte în zonele menționate. 


Mai mult decât atât, în ultimele trei luni, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală din București a confirmat prezența virusului influenței aviare (subtipul H5N8) în probele prelevate de la un număr de 16 lebede și un cormoran, acestea fiind găsite în Dana 0 a Portului Constanța, dar și de la opt lebede, în Dana 12, un cormoran, în Portul Tomis, patru lebede, în Portul Mangalia și două lebede în zona digului din Eforie Sud. 


Tocmai de aceea, specialiștii DSVSA recomandă populației ca toate păsările să fie ținute în spații închise, pentru a împiedica venirea în contact a păsărilor domestice cu cele sălbatice, și trebuie prevenit orice contact direct sau indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă, și păsările de curte și alte înaripate. În plus, proprietarii de păsări au obligația să informeze autoritățile în cazul apariției unor semne de boală sau mortalitate, urmând să fie anunțat imediat medicul veterinar de liberă practică sau DSVSA Constanța. 


Mii de kilograme de alimente confiscate 
Tot în cursul săptămânii trecute, reprezentanții DSVSA au luat la puricat o mulțime de restaurante, baruri, cantine, super/hipermarket-uri, laboratoare cofetărie/patiserie, depozite și magazine alimentare. De asemenea, au fost controlate și o serie de magazine alimentare, unități de procesare a laptelui, carmangerii, unități fabricare pâine și specialități de panificație, unități de morărit etc. Aici, au fost confiscate și retrase de la vânzare următoarele produse alimentare: carne și produse din carne - 3.156 kg, lapte și produse lactate - 1.050 kg, pește și produse din pește - 484 kg, ouă - 70 kg. Valoarea acestora este în cuantum de 53.471 lei. 


Cu această ocazie, produsele confiscate au fost dirijate către unități de neutralizare a subproduselor de origine animală și a produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman și distruse ulterior prin incinerare. 


DSVSA Constanța va continua efectuarea acțiunilor de evaluare, supraveghere și control în unitățile supuse autorizării/înregistrării sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor în baza legislației sanitare veterinare în vigoare. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2723 secunde