Afacerile cu terenuri! Spații verzi cu "crucea pusă"

6577
10

Articole de la același autor

Spațiile verzi din Constanța au fost mătrășite de la un cap la altul. Ani la rând, prin "grija" administrației locale, fostele terenuri cu verdeață, grădinile din fața, din spatele sau din lateralul blocurilor, scuarurile, trotuarele cu un fir de iarbă, chiar și parcurile, toate au fost puse la dispoziția așa-zișilor investitori imobiliari. Ei au dispus de ele după bunul plac și, sub pretextul dezvoltării Constanței, au betonat tot ce se putea betona. 


Mii de metri pătrați de spații verzi au dispărut ca și cum nici nu au fost vreodată. Iar măcelul continuă. Altfel cum putem explica lentoarea cu care autoritățile locale întocmesc Registrul spațiilor verzi? 


Dacă ar fi să ne luăm după lege, acesta ar fi trebuit să fie gata încă din anii 2008 - 2009, cu răgazul necesar dat de Ministerul Dezvoltării din 2007, atunci când, prin Legea nr. 24, a devenit obligatorie inventa-rierea spațiilor verzi. 


Bucureștiul are un astfel de registru încă din 2013. Sibiul are și el o listă cu toate parcurile și spațiile verzi, însumând peste 3.260.000 de metri pătrați de verdeață, cu fișe speciale pentru fiecare teren și parc în parte. La Cluj, registrul a fost actuali-zat încă din 2014, cu un total de peste 8.140.800 de metri pătrați de spațiu verde, iar la Pitești, inventarierea s-a încheiat de anul trecut. La Constanța, se lucrează însă cu încetinitorul. 


26 de metri pătrați de verdeață pe cap de locuitor 
Conform normelor europene, în orașe ar trebui să existe o suprafață de 26 de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor. Singurul oraș din țară care chiar depășește această normă este Botoșaniul. La Constanța, conform datelor Agenției Județene de Protecția Mediului, reieșea, în anul 2012, că fiecărui locuitor îi revin mai puțin de doi metri de spațiu verde. Între timp, iarba s-a mai împuținat văzând cu ochiul liber, iar noi habar nu avem cât spațiu verde există în orașul nostru. "În prezent, nu există o statistică a spațiilor verzi în Con-stanța. Este în lucru Registrul Spațiilor Verzi din România. Există unele măsu-rători prezentate de organizațiile non-gu-vernamentale, dar datele lor nu sunt ofi-ciale. O situație oficială nu există la aceas-tă oră", preciza Ani Merlă, director de programe în cadrul Primăriei Constanța. Însă declarația este mai actuală ca oricând, întrucât registrul nu este gata, iar Primăria nici nu a terminat de numărat spațiile verzi. 


Sigur că este ușor de ghicit de ce se întârzie atâta, miza fiind deosebit de mare. Odată marcate ca spații verzi și trecute ca atare în registru, pe terenurile respective nu se mai poate construi. Trebuie să știți însă că multe din terenurile pe care le vedeți în prezent cu verdeață au deja "crucea pusă", cum zice românul. Acolo încă nu a început șantierul, dar terenul este de mult declarat teren viran, liber de con-strucție. Aceeași situație este și în cazul multor grădini de blocuri, situate în centrul sau chiar și în cartiere mărginașe. Este doar o chestiune de timp până când se va începe construcția și acolo. 


Terenurile respective au trecut prin diferite tranzacții, de la domeniul public la cel privat, așa încât actualii proprietari sunt liberi să facă ce vor cu ele. Asta în timp ce legea din 2007 obliga Primăria Constanța să numere spațiile verzi și să le protejeze. 


Iată ce spune Legea 24/2007 
"Autoritățile administrației publice locale au obligația să țină evidența spațiilor verzi pe teritoriul unităților administrative, prin constituirea registrelor locale ale spațiilor verzi, pe care le actualizează ori de câte ori intervin modificări. Evidența spațiilor verzi are drept scop organizarea folosirii raționale a acestora, a regenerării și pro-tecției lor eficiente, cu exercitarea con-trolului sistematic al schimbărilor calitative și cantitative, precum și asigurarea informațiilor despre spațiile verzi. Re-gistrul local al spațiilor verzi este un sistem informațional care cuprinde datele tehnice ale tuturor spațiilor verzi conform indicilor de calitate și cantitate. Registrele locale ale spațiilor verzi vor fi făcute publice și vor putea fi consultate la sedi-ile autorităților administrației publice locale".


Comentează știrea

Fara nume si prenume
28 septembrie 2016
Cuminteniile pamantului

Autorul articolului ne-a bagat doar lanterna in ochi cu aceasta stire.Nu merge mai departe,nu acuza ca nu are dovezi.De la Elenea Ceausescu incoace,toata lumea cere dovezi.Sa se faca dovada, dovada…tovarasi ! Dar noi stim ca in spatele articolului se ascunde o acuzatie grava:CORUPTIA DIN PRIMARIA CONSTANTA.PSD are nevoie de bani negri,cel putin pana la alegerile din decembrie.Mai grava este muțenia alesilor si cumintenia cetatenilor.La liberali,domnul Dragomir se face ca este ocupat cu strangerea cotizatiilor de partid.Maresalul in rezerva,preferatul nostru,ultima speranta are goarna la el numai cand vrea sa ocupe scaunul de primar sau un scaun de parlamentar.Hasotti este ocupat.A fost invitat la zilele orasului Navodari.Acolo se lasa cu poze si beutura.Tralalache,galagiosul independent este plecat pe camp la cules de busuioc in gunoaiele din Medgidia.In PSD,Cumintenia Pamantului,adica Fagadau, sta toata ziua in fata oglinzii.Acolo isi probeaza ochelarii de soare.Din fata oglinzii pleaca direct la birou ca are multe broecte.Radu Babus,ca el mi-a venit in minte,este la coafor.Partidul l-a trimis sa-si faca poze pentru afisele electorale.Astia de la ALDE,alde Tariceanu doar ce au descoperit niste "forte obscure" potrivnice statului de drept.Toata Constanta sta cu sufletul la gura.Oare ce au descoperit adevaratii liberali ? Melitia,procuratura nu intervine daca nu are reclamatii.Si o reclamatie fara "nume si prenume" nu este valabila.Vestitii arhitecti ai orasului,intelectuali cu functii in institutiile de stat nu au nimic de spus ca doar partidul le-a dat graunte.Intr-un cuvant,asta este rezultatul politizarii generale,a mitei si a coruptiei din societatea romaneasca.

tache
28 septembrie 2016
oare cand?

o sa se sature machidonii astia de spagi......fereasca dumnezeu de asa natie

m
28 septembrie 2016
mm

Asa-i la gazeta de perete!Doar nu vreti anchete jurnalistice, mai ales semnate de andreea! Catre gazeta de perete:publicati numele proprietarilor spatiilor verzi publicati data si cum au fost pusi in posesie publicati ce urmeaza sa se construiasca conform PUZ Catre andreea:ai salariul asa mic la ziar?Fa-l public.Si apoi, cat iei si de la ceilalti.

ionica
28 septembrie 2016
spatiile verzi ..

Daca Ani Merla primeste sarcina de inventariere a spatiilor verzi ,se vor umple parcurile cu toalete publice bagate in "cabine telefonice" .Ar fi un program la care se pricepe !

Mine
28 septembrie 2016
Nimic nou

Traiasca ai nostri conu Costachel ! Hahahahahaha !

crimeea
28 septembrie 2016
jale

daca le reuseste treaba si cu palatul copiilor, stadionul badea cartan etc suntem un oras de rahat. meritam ce avem.

costica
28 septembrie 2016
Suntem o forță de neoprit!

Aici ai o echipă senzațională!Este bine să dai maxima atentie acestei oportunitati! In timp ce altii inca mai cauta oferte care sa le aduca bani, tu poti chiar acum sa iei startul si sa incepi sa castigi bani seriosi! Metoda este deja verificata si functioneaza perfect. Pentru mai multe informatii, cauta-ma urgent la adresa mea de email: pacurarucostica1963@gmail com http://bit.ly/29ypMJN

Rusa Antonio
28 septembrie 2016
Actiune

Ce-i de facut?

unul
5 octombrie 2016
raspuns

Sa punem mana pe furci si topoare ca in 1907

Răspuns la: Actiune
Adăugat de : Rusa Antonio, 28 septembrie 2016
Ce-i de facut?
Benoni
6 noiembrie 2016
Vrei sa faci bani?

Vrei sa castigi bani? Trebuie doar sa ai un calculator si internet! Fii propriul tau sef! Dovedit si sigur! De ce te mai gandesti? Echipa ambitioasa! Daca eziti, pierzi! Proiect B:cel mai atragator! Solicita acum detalii la adresa de email : [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4284 secunde