A scăzut numărul de donatori de sânge din Constanța

169
A scăzut numărul de donatori de sânge din Constanța - ascazutnumarul-1445887909.jpg

Articole de la același autor

În această perioadă, sistemul sanitar se confruntă cu o acută lipsă de sânge, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25% mai puțini donatori față de media obișnuită, situație ce ar putea conduce la deteriorarea stării de sănătate a unor pacienți sau, mai grav, chiar la pierderi de vieți omenești.


Pentru ca populația să poată dona voluntar sânge, este nevoie de îndeplinirea cumulativă de către donator a unor condiții, după cum urmează: vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani, greutate peste 50 kg, puls regulat, 60 -100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg. Donatorul să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale, femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării, să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.
"Ne confruntăm cu o scădere a numărului de donatori voluntari și facem eforturi uriașe pentru a onora toate cererile din partea spitalelor. Pe de altă parte, este extrem de dificil să ne desfășurăm activitatea în condiții normale pentru că au rămas doar 8 cadre medicale. Se pare că avem de-a face cu un nou fenomen: asistentele medicale începătoare vin și se formează la noi, iar apoi pleacă pentru că nu sunt mulțumite de salarii. 


Din păcate, în ultima perioadă, a scăzut și cantitatea de componente sanguine pe care o acumulăm la colectele mobile", a precizat dr. Alina Mirella Dobrotă, directorul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Constanța. În județul Constanța, donatorii voluntari se pot prezenta la sediul instituției medicale din Str. Nicolae Iorga nr.85, sau pot adresa întrebări despre procesul de donare la numerele de telefon 0341-170931, 0753318441.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 23 Septembrie 2015
Stire din Sănătate : E NEVOIE DE SÂNGE!
Miercuri, 10 Iunie 2015
Stire din Sănătate : Donează sânge pentru viață!
Pagina a fost generata in 0.3019 secunde