A fost reabilitată cișmeaua otomană din Constanța. RAJA va renova și toate fântânile arteziene din oraș

1130
4
Începând din luna iulie, turiștii care vor veni la mare, dar și constănțenii vor putea vizita singura cișmea otomană din Constanța. Aceasta a fost reabilitată de compania de apă RAJA, cu sprijinul autorităților locale, și va intra în circuitul turistic.

Cișmeaua, care are statut de monument istoric, se află la intersecția dintre bulevardul Aurel Vlaicu și bulevardul Tomis, la intrarea în oraș, dinspre localitatea Ovidiu. Lângă cișmea, RAJA va amenaja și un parc pentru vizitatori.

Construit în 1864 și deteriorat de-a lungul timpului, monumentul istoric este unul dintre ultimele mărturii ale administrației otomane din Dobrogea și singurul din județul Constanța, din această categorie, renovat în întregime. Legenda spune că, în apro-piere de lacul Siutghiol, lângă insula Ovidiu, exista un puternic izvor de apă dulce care a fost identificat și captat. În timpul domniei sultanului Abdul Ayiy, autoritățile otomane ale Dobrogei au decis construirea unei cișmele de mari dimensiuni. Astăzi, cișmeaua este una dintre puținele moșteniri ale stăpânirii otomane în Dobrogea și printre cele mai vechi construcții din Constanța.

Mai mult decât atât, directorul general al RAJA, Felix Stroe, a anunțat că, în următoarea perioadă, compania va prelua toate fântânile arteziene din Constanța, pentru a le renova și a le face funcționale.

Comentează știrea

jiji
18 iunie 2016
Abdul Aziz!

Andreea draga ori esti praf la istorie ori ti-a fost lene sa cauti pe google! E Aziz sultanul nu cum ai scris tu.

radu
19 iunie 2016
o trecere de pietoni ar fi utila

poate si o trecere de pietoni ar fi utila. Si eventual o parcare.

roman
19 iunie 2016
afara cu turcii

Afara cu turcii, afara cu musulmanii

DODO
20 iunie 2016
bravo !

dar ma intreb de ce a durat atitia ani ca sa se nasca ideea sau a fost nevoie de ceva care sa-l reabiliteze pe Stroe in fata constantenilor

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2703 secunde