Virozele, poluarea și contactul cu părul animalelor pot duce la faringite

99
Virozele, poluarea și contactul cu părul animalelor pot duce la faringite - faringite-1487510240.jpg

Articole de la același autor

Faringita acută este o inflamație a faringelui. Această inflamație poate avea diferite cauze, de la expuneri la intemperii, la atmosfera poluată, prafuri, pulberi sau poate fi rezultatul impactului cu lichidele reci sau fierbinți care se consumă. 


"Această inflamație a faringelui se manifestă prin semne generale, precum febră sau chiar o ușoară modificare a stării generale de sănătate și uneori poate da și cefalee. Semnele locale sunt, însă, cele mai neplăcute pentru bolnavi. 


De obicei, acestea se manifestă printr-o jenă în gât care poate deveni extrem de dureroasă. Apoi, durerea se poate accentua de consumul de alimente sau băuturi. De asemenea, durerea poate iradia spre urechi, mai ales în timpul înghițitului", a declarat dr. Gheorghe Comșa, medic specialist ORL. 


Acesta a precizat că virozele, în mod special, pot afecta faringele, fie că sunt niște viroze cu tropism, cu atracție pentru zona faringiană, fie că este vorba despre o faringită în cadrul bolilor infecțioase. La rândul lor, aceste viroze produc o congestie, o roșeață la nivelul structurilor faringiene, respectiv a amigdalelor, a vălului palatin și ceea ce este de reținut, virozele se pot complica ulterior cu infecții microbiene, dintre care cea mai redutabilă este amigdalita acută pultacee (cu puroi). 


În această situație, starea generală este alterată, pacienții acuză febră mare, cefaleea este prezentă și pe lângă durerea care apare la examinarea faringelui, se constată prezența puroiului sub formă de puncte sau chiar depozite piramidale. 


"Dacă în faringita acută nu apelăm la antibiotice, în această amigdalită acută pultacee, administrarea antibioticelor este obligatorie și este bine ca ea să se facă la indicația medicului. Partea proastă este că mulți oameni apelează la automedicație și iau antibiotice care nu sunt active la streptococul care produce boala. Desigur, și în faringita virală și în cea microbiană băuturile calde și compresele pe gât ajută evoluția spre vindecare", a explicat specialistul. 


Pe lângă aceste tipuri de faringită, mai întâlnim faringita alergică, cea care are manifestări în urma impactului cu factori alergizanți. Aici, factorii care ajută la declanșarea bolii sunt cei inhalatori, cum ar fi contactul cu părul animalelor domestice, fulgii din conținutul pernelor, dar există și factori alimentari, precum polenul, fructele de pădure, căpșunile. 


Ca urmare, bolnavul care intră în contact cu acești factori prezintă o jenă care poate fi accentuată de deglutiție, dar bolnavul nu face niciodată febră. Totodată, boala se mai asociază cu obstrucția nazală, strănutul, senzația de mâncărime la nivelul nasului și a faringelui sau chiar lăcrimare. 


Tratamentul, a precizat dr. Comșa, constă în întreruperea contactului cu factorii alergizanți, medicamente anti-alergice, dar niciodată administrarea de antibiotice. 


Citeşte articolul integral pe sănătate.cugetliber.ro

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4497 secunde