Vaccinul HPV- cum funcționează și cui se adresează?

5356
2
Vaccinul HPV- cum funcționează și cui se adresează? - hpv-1359384760.jpg
Virusul Papiloma uman este un virus cu transmitere sexuală care s-a dovedit a fi agentul cauzator pentru aproape toate formele de cancer al colului uterin. Au fost identificate în laborator mai mult de 100 de tipuri de HPV, dintre care însă, doar 70 sunt implicate în infecțiile la om. Virusul infectează celule bazale din piele și din mucoase, frecvent fiind implicată mucoasa de la nivelul colului uterin. Infecția persistentă cu acest virus produce diferite leziuni, printre care veruci, condiloame, leziuni precanceroase sau chiar cancer.


Boala se previne din adolescență
În principiu, dacă vaccinul este administrat fetițelor sau femeilor care nu au fost afectate încă de virus, eficacitatea acestuia este maximă, în cazul tulpinilor care se consideră că sunt răspunzătoare de apariția cancerului de col uterin. Situația se schimbă radical, dacă infecția s-a instalat deja în organism. "Vaccinul HPV este reco-mandat fetitelor între nouă și unsprezece ani, dovedindu-se că inocularea la această vârsta pro-tejează cel mai bine împotriva leziunilor precanceroase și canceroase la nivelul colului uterin. Odată apărută infecția HPV însă, eficacitatea vaccinului scade vertiginos. Totuși, există cazuri în care se poate administra vaccinul chiar după o infecție, în funcție de fiecare caz în parte", explică dr. Coralia Ștefănescu, medic ginecolog din cadrul Clinicii MEDICOVER.

Beneficiile sunt pe termen lung

Administrarea vaccinului se realizează în trei doze diferite. A doua doză se administrează la 2 luni de la prima, iar a treia la 6 luni de la prima. Pentru moment, studiile realizate pentru acest vaccin arată că nivelul anticorpilor crește semnificativ după fiecare administrare. Dacă vorbim de beneficii însă, eficacitatea acestui antidot împotriva celei mai severe forme de cancer este de 97% în cazurile în care acesta a fost administrat conform standardelor. "În cazurile în care administrarea este corectă, făcută înainte de contactul cu virusul, eficiența în prevenirea infecției și implicit a leziunilor precursoare cancerului este între 97 și 100%. Astfel, sunt cât se poate de întemeiate afirma-țiile conform cărora acest vaccin a revoluționat lupta împotriva cancerului de col uterin, deschi-zând noi ipoteze de lucru în cazul altor tipuri de cancer", mai explică dr. Coralia Ștefănescu.

Consultul ginecologic regulat rămâne o necesitate

Vaccinul HPV nu acționează ca o barieră pentru toate tipurile de cancer de col uterin. Astfel, pentru a înlătura orice posibilitate de îmbolnăvire, medicul recomandă pacientelor să nu renunțe să se prezinte la controalele ginecologice regulate, implicit să își facă un test Babeș-Papanicolau. "Vaccinul nu protejează față de infecțiile cu celelalte tulpini High risk ce sunt răspunzătoare de peste 20% dintre cancerele de col uterin. De aceea chiar și pacientele vaccinate păstrează recomandarea de a face un test Babeș-Papanicolau anual. Consultul ginecologic la intervale regulate și testul Papanicolau reprezintă o parte esențială a prevenirii cancerului la orice pacientă. De asemenea, se menține recomandarea de a folosi prezervativul în cazul unui contact sexual și de a limita numărul de parteneri sexuali. În plus, trebuie reținut că renunțatul la fumat este unul dintre cei mai importanți pași către un stil de viață cu adevărat sănătos. Este dovedit faptul că fumatul dublează riscul de cancer de col și nu numai", completează dr. Coralia Ștefănescu.

În plus, medicul face recomandări clare asupra simptomelor care pot semnala o formă de cancer. Astfel, dacă apar sângerări vaginale după contactul sexual sau între menstruații, dacă apar sângerări după menopauză, sau durere în timpul actului sexual, pacientele trebuie să se prezinte la medic pentru înlăturarea oricăror suspiciuni.


Comentează știrea

PgTSopyZbTdfsXGb
10 octombrie 2014
qBwDNaOwyClreu

zttJ8t http://www.QS3PE5ZGdxC9IoVKTAPT2DBYpPkMKqfz.com

WWUcqFvmtoMVdK
21 octombrie 2014
zvJEpsjvpjFk

FDdA1B xnjtjobnowcr, [url=http://rgpjzyvphtph.com/]rgpjzyvphtph[/url], [link=http://iuhtbsucrsdc.com/]iuhtbsucrsdc[/link], http://aowmwedopwek.com/

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8361 secunde