Unde tratăm ochii copiilor cu cea mai performantă tehnologie

563

Articole de la același autor

Oftalmologia pediatrică este o ramură distinctă a oftalmologiei care se ocupă de patologia oculară a copiilor. Aceștia necesită o îngrijire aparte, deoarece copiii nu reprezintă adulți în miniatură, ci sunt ființe unice din punct de vedere al dezvoltării în această perioadă și implicit cu nevoi unice din punct de vedere ocular. În Constanța, Spitalul privat Mrini Eye Hospital are un departament specializat în oftalmologie-pediatrică ce răspunde tuturor serviciilor de îngrijire medicală destinate copiilor.

"Copiii au nevoie de îngrijire specială"

Acum oftalmologia modernă oferă posibilități performante de diagnosticare, special adaptate nevoilor copiilor, minim invazive, inclusiv pentru cei mici și foarte mici. Provocarea pornește din incapacitatea lor de a putea spune întotdeauna ceea ce îi deranjează. Ei nu pot răspunde întrebărilor medicale, și nu sunt întotdeauna în măsură să coopereze în timpul unui examen medical. Mai ales că se recomandă ca primul control oftalmologic să fie efectuat chiar din primele luni de viață.

Aici intervine oftalmo-pediatrul, care este pregătit pentru examinarea și abordarea copiilor, indiferent de vârstă, într-un mod în care aceștia să fie relaxați și totul să li se pară o joacă.

"În departamentul de oftalmo-pediatrie din cadrul Mrini Eye Hospital este pus la dispoziție un echipament special, numit PlusoptiX, care detectează precoce deficiențele de vedere la copii, încă de la vârsta de 6 luni, spre deosebire de testele obișnuite care pot fi folosite relativ târziu, în jurul vârstei de 3 ani, când copilul poate coopera și totodată permite diagnosticul precoce al strabismului. Aici se regăsesc și alte elemente special concepute pentru copii. Acestea includ camere de examinare și săli de așteptare viu colorate, cu jucării, clipuri video și materiale de lectură pentru copii. Acest lucru ajută la crearea unui mediu confortabil și deloc amenințător pentru copil.

Este o greșeală să se amâne momentul până când copilul este deja mare și urmează să înceapă școala, când o eventuală problemă depistată tardiv ar pune probleme importante de recuperare. Copiii nu pot face diferența între modul lor de a vedea și cel normal, de aceea se recurge la screening încă de la vârste foarte mici, pentru a preveni instalarea unui handicap vizual cu repercusiuni la vârsta școlară și în viața adultă", explică dr. Hicham Mrini, medic specialist oftalmolog.

Un diagnostic complex

Pe lângă problemele obișnuite, precum conjunctivitele, obstruc-țiile de canale lacrimale, ptoză, trebuie o grijă deosebită și pentru dezvoltarea vizuală corespunzătoare, pentru o vedere binoculară, stereoscopică normală. Aceasta este o condiție esențială pentru a face fața ulterior solicitărilor din școală sau în carieră. Sunt diagnosticate și problemele de ochi cauzate de boli generale ale organismului, cum ar fi diabetul sau artrita reumatoidă juvenilă (ARJ) și a altor afecțiuni neurologice, precum și evaluarea aspectelor vizuale în educație, inclusiv dislexie și tulburări de deficit de atenție.

"De asemenea, oftalmologia pediatrică se concentrează pe dezvoltarea sistemului vizual aflat într-un moment critic în perioada copilăriei. Cele mai problematice sunt strabismul și ambliopia. Ambliopia sau ochiul leneș apare cel mai frecvent atunci când vede-rea unui ochi este semnificativ mai bună decât a celuilalt ochi, iar creierul începe să îl ignore pe cel mai slab. Managementul de ambliopie presupune corectarea eventualelor erori de refracție și ca o etapă esențială trebuie utilizate tehnici țintite de stimulare vizuală. Marea noutate în domeniu este reprezentată de recuperarea vizuală computerizată, care încurajează creierul să acorde o atenție sporită ochiului mai slab, încât vederea acestuia să se recupereze în totalitate. Este un sistem inovator, care utilizează ecrane cu proiecție tridimensională, pentru o activare cât mai complexă a centrilor vederii. Acesta este un real ajutor și în cazul anumitor tipuri de strabism, la care se obțin progrese de excepție în ce privește coordonarea motorie, fuziunea și stereoscopia", completează medicul.

Dacă medicul pediatru vă sugerează efectuarea unui examen oftalmologic copilului dumneavoastră, în departamentul de Oftalmopediatrie din cadrul Spitalului

Privat Mrini Eye Hospital veți beneficia de cea mai largă gamă de opțiuni de tratament sub atenta supraveghere a medicilor care au competența și experiența necesare în relaționarea cu copiii și în tratarea tulburărilor oculare ale acestora.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 16 Septembrie 2013
Stire din Sănătate : Post medical la Spitalul Medgidia
Sâmbătă, 21 Septembrie 2013
Stire din Monden : Alexandru Arșinel, internat din nou în spital
Pagina a fost generata in 1.1949 secunde