Trei sferturi din români sunt pro vaccinarea copiilor

83
Trei sferturi din români sunt pro vaccinarea copiilor - vaccinarecopii-1493373188.jpg

Articole de la același autor

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES a realizat, recent, un sondaj pentru a evalua percepțiile publice față de prevederile proiectului legii vaccinării supus dezbaterii, dar și opiniile populației cu privire la subiectul imunizării copiilor.

Astfel, mai bine de trei sferturi din români se declară în favoarea imunizării, în general. 87% dintre cei intervievați consideră că afirmația că "beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile reacțiilor adverse" este adevărată (procentul crește odată cu înaintarea în vârstă a participanților la studiu); în schimb, doar 64% dintre respondenți consideră că afirmația "reacțiile adverse ale vaccinurilor sunt mai mari decât beneficiile acestora" este falsă.

83% dintre participanții la cercetare cred că imunizarea cu vaccinurile din Schema Națională de vaccinare este un lucru bun, întrucât copiii trebuie vaccinați și 15% dintre persoane cred că unele vaccinuri nu sunt bune pentru copii; acestora din urmă li se alătură 1% din eșantion, care cred că vaccinarea este un lucru rău pentru copii. Procentul celor care au opinii favorabile vaccinării este în creștere odată cu vârsta respondenților, iar o proporție mai mare de intervievați care cred că unele vaccinuri nu sunt bune pentru copii găsim în regiunile de sud ale țării (Sud, București, Dobrogea).

Aproape trei sferturi dintre participanții la studiu cred că obligația de a informa cu privire la calendarul de vaccinare, beneficiile și riscurile vaccinurilor este în primul rând a medicilor de familie (72%), iar această opinie este împărtășită de un procent mai mare de respondenți cu studii superioare comparativ cu cei care au studii medii și elementare; doar o cincime dintre intervievați cred că este, mai degrabă, datoria părinților să se informeze cu privire la acest aspect (22%).

Majoritatea covârșitoare a românilor ar alege să-și vaccineze un copil nou-născut. Practic, dacă ar avea un nou-născut, 94% dintre participanții la studiu ar alege să îl vaccineze conform schemei naționale de vaccinare și 5% ar alege să nu facă acest lucru. Informații cu privire la calendarul de vaccinare, beneficiile și riscurile vaccinurilor și le-ar lua cea mai mare proporție dintre respondenți de la medicul de familie (64%), medicul pediatru sau alți specialiști (30%). Procentul bărbaților, intervievaților din mediul rural și a celor care locuiesc în Moldova care s-ar informa de la medicul de familie e mai mare comparativ cu cel al femeilor și al celor din alte regiuni ale țării care ar face acest lucru; în schimb, femeile, respondenții din mediul urban și cei care locuiesc în sudul țării s-ar informa mai degrabă de la alți medici. În plus, pe măsură ce crește nivelul de educație al respondenților, aceștia preferă în proporții mai mari să se informeze cu privire la vaccinuri de la medici pediatri sau alți medici decât cei de familie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.1695 secunde