Tabletele și telefoanele folosite în exces provoacă anxietate și neadaptare socială

42
Tabletele și telefoanele folosite în exces provoacă anxietate și neadaptare socială - anxietate-1458846972.jpg

Articole de la același autor

Adolescenții de astăzi au un nivel ridicat de anxietate, comparativ cu cel pe care îl aveau, în anii 1950, pacienții spitalelor de psihiatrie, potrivit specialiștilor în domeniu. Anxietatea este o problemă actuală a adolescenților, care se agravează din ce în ce mai mult, la nivel național. Aceasta poate avea urmări grave asupra dezvoltării psihice a tinerilor și poate apărea în diferite momente din viața lor. Dezvoltarea tehnologiei, faptul că tinerii petrec din ce în ce mai mult timp în fața calculatorului și a telefonului mobil, câștigă în detrimentul socializării față în față, crescând nivelul de anxietate în rândul adolescenților. 


Potrivit specialiștilor, anxietatea are mai multe manifestări: timiditate, teama de a vorbi în public, atacuri de panică, neadap- tare socială, stres post traumatic și tulburări obsesiv-compulsive. "În cele mai multe cazuri, anxietatea apare în același timp cu depresia, iar motivele pentru care aceste suferințe psihice asociate escaladează sunt izolarea socială, iluzia relaționării sau a prieteniei în mediul online, dar și dorința din ce în ce mai mare a adolescenților de aprobare din partea comunității", declară psihologul Gabriela Marin.


"Am pierdut controlul asupra vieții noastre"
Psihologul subliniază că anxietatea s-a acutizat în societatea actuală comparativ cu deceniile trecute, deoarece, în prezent, oamenii sunt mai supuși la factorii de stres și nu mai au timp să reflecteze la viețile și la credințele lor și își petrec viața fără a se bucura cu adevărat. 


"Trebuie să conștientizăm faptul că tehnologia a avansat foarte repede, iar acest fenomen a adus schimbări majore în rândul societății. Altfel spus, tehnologia s-a dezvoltat mult mai repede decât ne-am dezvoltat noi și nu am putut gestiona din punct de vedere psihologic și social aceste schimbări din viețile noastre", mai spune psihologul. 


Oamenii sunt depășiți de cantitatea uriașă de informații, de sarcinile de zi cu zi și nu mai fac față stresului cotidian. "Anxietatea și depresia existau într-o formă mult mai mică sau erau chiar inexistente acum câteva secole deoarece oamenii nu erau supuși schimbărilor atât de bruște, stresul era prezent la cote mult mai mici, iar oamenii trăiau ghidați după un set de valori și reguli morale autentice. În societatea actuală, viteza cu care trăim, exact așa cum se aude, ne trăim viața în mare viteză, a creat o instabilitate emo-țională în rândul maselor, iar anxietatea și depresia sunt răspunsuri clare că am pierdut controlul asupra vieții noastre și că avem nevoie de o pauză, avem nevoie să ne reechilibrăm din punct de vedere emoțional", precizează psihologul. 


Anxietatea se transmite de la părinți la copii
Adolescenții care au părinți ce suferă de anxietate, care sunt foarte stresați sau care se îngrijorează în exces pentru ei, au șanse mult mai mari să preia, fără să conștientizeze, comportamentele și modul de a gândi al părinților. Părinții exagerat de protectori tind să transmită fricile și grijile lor, inconștient, copiilor. "Deși, aproximativ trei din zece persoane mature suferă, la un moment dat, de stări de anxietate, această tulburare poate fi, din fericire, tratată. Psihoterapia este foarte eficientă în tratarea depresiei și anxietății. Prin înțelegerea legăturii dintre gânduri, emoții și comportamente, oamenii pot scăpa de fricile iraționale și calitatea vieții lor poate crește extraordinar de mult", afirmă psihoterapeutul.


Citeşte articolul integral pe sănătate.cugetliber.ro

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.152 secunde