Spitalul Județean va avea încă o linie de gardă, asigurată de rezidenți

762
Spitalul Județean va avea încă o linie de gardă, asigurată de rezidenți - primiriurgente-1332356761.jpg

Fluxul continuu de pacienți în Unitatea de Primire Urgențe, dar și numărul insuficient de medici au determinat conducerea Spitalului Județean Constanța să înființeze încă o linie de gardă, pentru cazurile mai puțin grave, unde vor asigura permanența medicii rezidenți urgentiști din anul V.

Cei mai mulți dintre bolnavii care se prezintă, la ora actuală, în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța sunt nevoiți să aștepte ore în șir pentru a putea fi preluați de către cadrele medicale. Majoritatea, însă, ajunge la urgență cu probleme care ar putea fi tratate și de către medicii de familie. De aceea, conducerea unității sanitare va deschide încă o linie de gardă și va asigura spațiul necesar și pentru înființarea unui centru de permanență de către Direcția Județeană de Sănătate Publică.

Medicii de la urgență fac cu greu față fluxului mare de bolnavi
Dr. Dan Căpățână, managerul unității sanitare spune că motivul principal al supraaglomerării secției este blocarea posturilor în domeniu sanitar. "Media prezentărilor în UPU este în jur de 300-350 pe zi, iar asta ne creează mari probleme. Timpii de așteptare sunt foarte mari, iar nemulțumirile pacienților care așteaptă cu orele acolo sunt pe bună dreptate. Acest lucru se întâmplă deoarece numărul de linii de gardă de medici din UPU este subdimensionat. Blocarea posturilor nu ne permite să angajăm oameni, așa că trebuia să luăm singuri măsuri pentru a decongestiona unitatea de primiri urgențe", a mărturisit dr. Căpățână.

Noua linie de gardă va funcționa de luna viitoare
În urma discuțiilor avute cu cei din conducerea Consiliului Județean Constanța, managerul Spitalului Județean a afirmat că
s-a luat hotărârea de a înființa, pe cheltuiala spitalului, încă o linie de gardă cu medici rezidenți din anul V, care să se ocupe de problemele minore. "Rezidenții din anul V au dreptul de a acorda consultații și de a face gardă. Sunt medici urgentiști și sperăm ca această soluție să rezolve o parte din nemulțumirile pacienților. Timpul de așteptare va fi redus, iar lucrurile se vor desfășura mult mai rapid", a precizat dr. Dan Căpățână. Acesta a mai spus că există suficienți medici rezidenți de urgență pentru a acoperi o tură completă în noua linie de gardă. "În prezent, în spital sunt nouă rezidenți de urgență, iar pentru o tură sunt de ajuns minimum cinci", a menționat Căpățână.
Noua linie de primiri urgențe va fi disponibilă pentru constănțeni, cel mai probabil, de la începutul lunii viitoare. "Sperăm să fie funcțională de la 1 aprilie, până atunci vom face gărzile. Linia de gardă va funcționa în cadrul UPU, unde sunt acum medicii pentru urgențe minore", ne-a spus managerul.

Un nou centru de permanență al DSP, în curtea spitalului
În ideea de a decongestiona Unitatea de Primiri Urgențe, conducerea unității medicale împreună cu autoritățile locale au mai decis ca spațiul situat în curtea spitalului, vizavi de UPU, să fie pus la dispoziția Direcției de Sănătate Publică pentru înființarea unui centru de permanență. Următoarele demersuri pentru obținerea de aprobări de la Casa de Asigurări de Sănătate trebuie făcute de reprezentanții DJSP.
"Consiliul Județean și spitalul oferă acest spațiu, unde erau amplasate garajele unității sanitare, pentru un nou centru de permanență. Sperăm ca astfel, prezentările bolnavilor cu afecțiuni minore, ale pacienților care nu găsesc medici de familie sau care nu au posibilitatea să-și facă singuri un tratament sau să-și ia o rețetă, să fie rezolvate mult mai ușor și rapid cu ajutorul acestui centru", a menționat managerul SCJU.
Medicul a mai spus că centrul se va deschide abia după anumite demersuri care trebuie făcute la nivelul Ministerului Sănătății. "Nu cred că va funcționa mai devreme de șase luni. Sigur, eu mi-aș dori să se finalizeze mai repede ținând cont de faptul că se apropie sezonul estival, când numărul de pacienți la UPU se va înmulți considerabil".

Medicii de familie vor acorda consultații non-stop
Centrul de permanență va asi-gura îngrijiri medicale 24 de ore din 24, oferite de medicii de familie constănțeni. "Medicii de familie care vor acorda asistența medicală vor lucra în ture și vor fi plătiți de către CNAS. În plus, pacienții vor putea beneficia de serviciile contractului cu Casa. Bolnavii vor primi rețete compensate, vor face investigații decontate și altele", am mai aflat de la dr. Căpățână. Se va realiza un triaj comun, la UPU pacienții vor fi repartizați în funcție de problemele pe care le au, iar dacă suferă de afecțiuni ușoare, vor fi trimiși către medicii de familie.
La rândul ei, dr. Mihaela Dinisov, directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța a declarat, pentru "Cuget Liber" că decizia înființării unui centru de permanență ar decongestiona cu adevărat zona de primiri urgențe a spitalului. "Este un lucru benefic pentru Constanța deoarece în acest fel s-ar degreva unitatea de urgență care la ora actuală este extrem de aglomerată", a spus dr. Dinisov.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 09 Martie 2012
Stire din Cetățenești : Cum previi rahitismul
Pagina a fost generata in 0.4755 secunde