Servicii medicale de top pentru bolnavii cardiaci din Constanța

1041
Constănțenii cu probleme ale inimii nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze până la București pentru serviciile de imagistică. Pacienții Spitalului Județean beneficiază, de acum, de un departament unic în România, dedicat în totalitate diagnosticării și tratării afecțiunilor cardiovasculare.

După ce în 2008 a fost deschisă Clinica de Chirurgie Cardiovascu-lară, reabilitată complet și moderni-zată, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța a fost inaugurată ieri și o Secție de Cardiologie Intervențională. Împreună cu Clinica de Cardiologie a unității sanitare, spitalul are acum un Departament al Inimii, care va funcționa ca un centru regional de boli cardiovasculare cu scopul de a diagnostica și a trata prompt, corect și informat pacienții care se adresează Spita-lului Județean. Potrivit reprezentanților SCJU, departamentul este condus de dr. Marius Militaru, șeful secției de Chirurgie Cardiovasculară.

Cea mai performantă aparatură de imagistică din țară

Dr. Dan Căpățână, managerul SCJU, a menționat că realizarea Centrului de Cardiologie Intervențională a fost posibilă cu ajutorul investitorilor privați. "Prin acest centru, împreună cu partenerii privați vom putea să oferim servicii medicale cu adevărat performante", a spus dr. Căpățână. Pamblica de inaugurare a compartimentului de Cardiologie Intervențională Cardiolife Constanța a fost tăiată, ieri în jurul prânzului, în prezența conducerii spitalului, a medicilor și a autorităților locale. "Este un serviciu nou în acest oraș care sperăm să plaseze Constanța pe harta centrelor de top în domeniul medical din România", a declarat dr. Bogdan Mut, director medical Cardiolife, rețea de servicii cardiologice private.

Constănțenii care erau trimiși în Capitală pentru analize angiografice vor avea parte de aparat nou-nouț, ultraperformant, pentru care există doar cinci firme producătoare în toată lumea. De asemenea, în cen-trul de imagistică se găsește și un tomograf de ultimă generație, care a costat peste 350.000 de euro. Acesta va funcționa 24 de ore din 24 și pentru cazurile de la Unitatea de Primire Urgențe. Totodată, la ora actuală Spitalul Județean este singura unitate din țară care are două tomografe și două aparate RMN, disponibile în permanență.

Cum beneficiază constănțenii de aceste servicii

Serviciul de cardiologie intervențională se adresează pacienților care sunt internați în spital, ne-a mai spus dr. Bogdan Mut. "Este singura cale prin care bolnavii pot ajunge în laboratorul de imagistică. Acestea nu sunt proceduri care se fac ambulatoriu. Pacienții anchetați vor fi ori cei care ajung de urgență la UPU, fie persoanele internate din cauza unor afecțiuni cronice în secția de cardiologie sau chirurgie Cardiacă. Totodată, vor beneficia de serviciile de ima-gistică și cei cu afecțiuni neurologice, nefrologice, de diabet, care au probleme vasculare la nivelul diferitelor organe", a explicat directorul medical Cardiolife.

În cadrul centrului vor lucra trei cardiologi intervenționiști, cu o expe-riență vastă în acest domeniu în România, veniți tocmai din Timișoa-ra. "Lucrăm de 15 ani în domeniu și avem peste 30 de mii de cazuri cumulate, rezolvate de noi. Mai mult, va fi și o echipă de medici tineri, care va avea ocazia să învețe despre această supraspecializare a cardiologiei, pentru care sunt necesari minim doi ani de instruire", a precizat dr. Bogdan Mut.

Cazurile urgente vor fi investigate fără niciun cost

Cât despre costurile pe care ar trebui să le suporte constănțenii pentru aceste servicii, dr. Mut a precizat că, momentan, această problemă se dorește a fi rezolvată prin resursele locale ale administrației județene, apelând la programul național de infarct sau cel de cardiologie invazivă. Acestea nu au putut fi accesate până acum din cauza lipsei unui astfel de serviciu de imagistică la Constanța. "Nu știm în ce măsură programul va fi suficient. Din experiența noastră în Timișoara nu este de ajuns pentru toți bolnavii, dar totuși avem promisiuni din partea autorităților locale că se va găsi finanțarea pentru acești pacienți", a adăugat medicul.

Serviciile vor putea fi accesate și în funcție de gradele de gravitate ale bolilor. "Chiar dacă nu vom putea asigura intervenții finanțate pentru toți pacienții, cred că este important să avem o stratificare a riscurilor în funcție de gravitatea problemei iar toate aceste criterii să fie transparente. Lumea trebuie să știe că dacă suferă de o problemă severă beneficiază de finanțare", ne-a informat dr. Mut. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7243 secunde