Remediul împotriva îmbătrânirii se află în farfurie

413
Remediul împotriva îmbătrânirii se află în farfurie - 2e850fe8e54cb4e9dfa92804fdac6f0c.jpg
Numeroase afecțiuni cu o largă răspândire în rândul populației sunt corelate cu un proces celular distructiv, denumit în termeni medicali "stres oxidativ". Împotriva acestui proces luptă antioxidanții, preluați din diverse alimente, motiv pentru care nutriționiștii atrag atenția asupra necesității asigurării unei alimentații corecte.
Stresul oxidativ este rezultatul acțiunii unor substanțe din mediul încpnjurător, numite radicali liberi. Dr. Anda Avramescu, medic nutriționist, a afirmat că radicalii liberi care produc deteriorarea structurilor celulare provin din alimente oxidate, pesticide, metale grele, fum de țigară, smog, gaze de eșapament, cu care ne întâlnim zi de zi.

Alimentația, protecție împotriva bolilor
"Radicalii liberi produc deteriorarea ADN-ului, dar și a altor structuri celulare, precum mitocondriile, care au un rol în producția energiei celulare. Dacă structurile celulare sunt deteriorare, sănătatea întregii celule este compromisă. Iar când celulele sunt slăbite, structurile organismului nu mai funcționează bine", a explicat specialistul. În consecință, organismul este slăbit și apar afecțiuni precum hiperten-siunea, ateroscleroza, diabetul, obezitatea, bolile reumatismale, iar procesul de îmbătrânire este accelerat.
Potrivit nutriționistului, mecanismul de protecție al organismului îl constituie antioxidanții. "Aceștia sunt fie sisteme enzimatice din organism, precum superoxidismutaza sau catalaza, fie substanțe provenite din alimente, precum vitaminele", a adăugat medicul. Drept pentru care, "starea nutrițională a fiecărui individ joacă un rol important în apărarea față de antiradicalii liberi, deci în prevenirea bolilor și a îmbătrânirii", a atras atenția dr. Anda Avramescu.
Specialistul a specificat că numeroase studii realizate în ultimii ani ilustrează că în cazul persoanelor care consumă alimente bogate în antioxidanți, riscul de apariție a bolilor cardiovasculare și a cancerelor este scăzut.

Alimente cu antioxidanți
Potrivit medicului, substanțele antioxidante se găsesc în fructe, legume, dar și în cereale, semințe crude, oleaginoase sau mirodenii.
Astfel, vitamina A și carotenoizii, două tipuri de antioxidanți, se găsesc în ficat, lapte, legume verzi, morcovi și caise, în vreme ce vitamina C este în citrice, zmeură sau pătrunjel. Mineralele sunt de asemenea din categoria antioxidanților. Seleniul poate fi preluat din ouă, pește, fructe de mare, cereale integrale, zincul din carne și fructe de mare, iar cuprul din nuci. Mai sunt recomandate varza și conopida, dar și ceapa și usturoiul, pentru conținutul bogat în allium, un aminoacid.
Dintre fructele cu un conținut bogat în astfel de substanțe se numără prunele uscate, stafidele, coacăzele, murele.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 09 Iulie 2009
Stire din Sănătate : Dietă pe bază de pepene
Pagina a fost generata in 1.8872 secunde