Psiholog: "Copiii noștri sunt normali, adulții au uitat calea către sufletul lor"

103

Articole recomandate

Neînțelegerile dintre generații par să se amplifice, iar tot mai mulți părinți ajung în cabinetele medicale și psihologice pentru că nu mai reușesc să găsească soluții pentru a gestiona conflictele apărute în relația părinte-copil. Chiar dacă au încercat toate variantele, de la vorbă bună, la ceartă, la pedeapsă etc., majoritatea copiilor arată ca sunt din ce în ce în ce mai absenți psihic în viața de familie, în timpul orelor de la școală, notele sunt tot mai slabe, mint mai des și devin tot mai agresivi.


Potrivit specialistului în psihologia adolescentului, rata agresivității la copiii din generația actuală este în creștere și acest fenomen s-a răspândit până la preșcolari, iar părinții continuă să afirme că aceștia au probleme de comportament. 


"Copiii nu au dezvoltat un comporta-ment atipic fără să existe un factor perturbator care să-i destabilizeze. Orice copil care este bolnav fizic sau manifestă comportamente, mai ales până la vârsta de 12 ani, precum: agresivitatea, lipsa de atenție, concentrare deficitară, izo-larea, lipsa de răspundere etc., în realitate el somatizează conflictele din familie. 


Copilul transmite, la nivel inconștient, că are nevoie de atenția părinților. Iar dacă nu primește atenția care îl hrănește și-i aduce siguranță, va apela la tot felul de comportamente, până o va obține", declară Maria Verdi, psihoterapeut.


Un copil învață prin imitare, repetare și memorare comportamentele mode-lelor parentale, nu cuvintele spuse de ei, potrivit specialistului. 


"Copiii sunt oglinda noastră. Dacă în noi există stima de sine scăzută, teama de nesiguranță și muncim 22 de ore pe zi pentru un viitor mai bun al copilului nostru, vom sădi în el nesiguranța. Nu lucrurile materiale îi vor da siguranța, nu reproșurile că i-am luat o casă sau o mașină îl vor face să aibă încredere în el. Revolta sau bolile lui atrag atenția asupra timpului de calitate pe care l-am luat din viața lui, absența noastră fizică și psihică", afirmă psihologul. 


Pretențiile părinților față de copii sunt exagerate 
În opinia psihoterapeutului, există o cerință-modă la toți părinții, și anume copilul lor trebuie să facă sport, dans, să învețe germană, engleză, să picteze, să cânte, să fie cel mai bun la școală. În același timp, copilul trebuie să facă performanță, iar toate acestea de la vârsta preșcolară. "Pretențiile părinților sunt, de cele mai multe ori, exagerate și scot în evidență frustrările nereușitelor lor. În 24 de ore, copilul trebuie să meargă la toate meditațiile, la toate cursurile, la toate competițiile, la școală, să aibă și o stare bună", consideră psihologul.


În cazul nereușitelor, apar etichetele și jignirile, iar toate acestea creează presiuni și mai mari pe umerii copilului. Dacă acesta nu se îmbolnăvește, începe să devină agresiv și neatent în lumea reală, pentru că este foarte obosit psihic. 


"Oboseala apare pe fondul goanei după rezultate imediate, fără să ținem cont că ei sunt doar copii și au nevoile vârstei, au resursele vârstei, nu îi aducem pe lume pentru a-i crește perfecți, roboți. Presiunile obosesc psihic copiii noștri, candidați la anxietate de performanță, la depresii, la eșec", spune psihoterapeutul.


Psihologul Maria Verdi menționează că tot ceea ce le lipsește copiilor noștri este siguranța, protecția afectivă, acceptarea, timpul de calitate oferit de părinți. 


"Suntem atât de preocupați să le aducem tot ce este mai bun în planul material, încât uităm calea către sufletul lor, uităm să ne conectăm cu ei, uităm să-i întrebăm ce nevoi au, ce simt ei, nu vedem ce se întâmplă în lumea lor, țipăm la ei, plângem și trăim drame pentru că nu au reușitele pe care noi le-am dorit, ne îmbolnăvim și apoi îi acuzăm că suntem bolnavi din cauza lor. Uităm că suntem părinții lor, uităm că sunt în această lume să trăiască visele lor, nu pentru a vindeca neîmplinirile noastre. Și mai uităm că, atunci când nu vom mai fi în viața lor, nu vor conta moștenirile lăsate, ci toate momentele trăite împreună și cum i-am crescut să trăiască această minunată viață-cadou", conchide psihoterapeutul Maria Verdi. 


Citeşte articolul integral pe sănătate.cugetliber.ro

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4385 secunde