Operații de cataractă de doar câteva minute și fără suturi

2099
Operații de cataractă de doar câteva minute și fără suturi - fondoperatiidecataracta-1386865149.jpg

Articole de la același autor

Pe zi ce trece observați că vederea vă slăbește din ce în ce mai mult și bănuiți că suferiți de cataractă? Un simplu control de rutină vă poate lămuri suspiciunile, iar dacă aveți nevoie de operație, nu trebuie să vă speriați. Durează foarte puțin, nu doare, iar recuperarea vederii este spectaculoasă.

Cataracta este una dintre bolile oculare cel mai frecvent întâlnite. Mai mult, este una dintre cele mai cunoscute afecțiuni de către populație, astfel că multe persoane cărora le slăbește vederea sau capătă o sensibilitate mărită la lumină cred că au dezvoltat această boală.

"Nu este întotdeauna așa, simptomele cata-ractei pot să apară și la alte afecțiuni ale ochiului, așa că un sfat al specialistului este absolut obligatoriu", a explicat dr. George Ilie, din cadrul Centrului Clinic Oftalmologic Top Laser Med.

"Cataracta este o opacifiere a cristalinului natural al ochiului. Pacienții cu această afecțiune se plâng de obicei de imagini încețoșate, neclare. Momentul apariției bolii poate fi marcat de semnul cunoscut sub numele de «bucuria de scurtă durată», mai exact pacientul constată o îmbunătățire a vederii, ceea ce-l face să renunțe la purtarea ochelarilor. Dar, în scurt timp, vederea îi scade și încearcă în zadar schimbarea ochelarilor. Se recomandă ca, în momentul în care se observă orice modificare a vederii, să fie consultat medicul oftalmolog", a precizat dr. George Ilie.

Iar simptomele care trebuie să vă îndrepte pașii către cabinetul specialistului sunt: vederea încețoșată, vederea redusă noaptea, schimbarea frecventă a dioptriilor, estom-parea culorilor, sensibilitatea mărită la lumină, apariția unui halou în jurul luminilor, vederea dublă sau multiplă etc.

Operația nu doare și durează foarte puțin

Cataracta este depistată printr-un control oftalmologic de rutină. Iar dacă pacientul ajunge la medic într-un stadiu incipient al bolii, vederea poate fi îmbunătățită printr-o nouă prescriere de ochelari sau o iluminare mai puternică. Totuși, pe măsură ce boala avansează, singura soluție este intervenția chirurgicală. Deși numai menționarea operației îi sperie pe mulți dintre bolnavi, specialiștii atrag atenția că nu au de ce să se alarmeze! Tehnologia a avansat foarte mult în acest domeniu, astfel că operația nu este dureroasă, fiind realizată cu anestezie locală și durează foarte puțin. Ulterior, pacientul poate pleca liniștit acasă, vederea revenin-du-i după puțin timp.

Mai multe despre intervenția chirurgicală pentru cataractă a explicat, pentru cititorii "Cuget Liber", dr. Daniel Țuru, specialist în chirurgia cataractei, ce poate fi găsit în cadrul Centrului Clinic Oftalmologic Top Laser Med.

"Operația de cataractă devine necesară în momentul în care afectează activitatea zilnică a pacientului. Decizia pentru operație îi aparține, însă, acestuia! Trebuie menționat că, în stadii avansate, netratată, cataracta poate produce complicații grave.

Tratamentul cataractei este exclusiv chirurgical, adică operație, prin care chirurgul oftalmolog înlocuiește cristalinul opacifiat cu unul artificial, care nu se mai strică niciodată. Tehnologia de care dispunem este extrem de avansată, operația durează câteva minute, se face cu anestezie locală, este nedureroasă, iar recuperarea vederii este de cele mai multe ori spectaculoasă", a precizat dr. Daniel Țuru.

Intervenție chirurgicală cu ultrasunete

În prezent, operația de cataractă se realizează cu ultrasunete (facoemulsificarea) și cu un implant de cristalin artificial pliabil.

"Este cea mai modernă metodă de trata-ment, efectuându-se printr-o incizie atât de mică, încât nu este nevoie de cusătură. În cazul operației de cataractă cu ultrasunete, este deosebit de important ca intervenția să fie realizată la momentul oportun, respectiv în momentul în care pacientul nu mai are confort vizual. Atunci când cataracta este foarte avansată, crește riscul de apariție a complicațiilor, atât în timpul operației, cât și după. Orice amânare nu face decât să complice operația, să facă vindecarea mai dificilă și, nu în ultimul rând, să îl facă pe pacient să aibă vederea slabă mai mult timp".

Unul din avantajele tehnicii cu ultrasunete este faptul că pacientul pleacă acasă imediat după operație și își reia activitățile obișnuite în foarte scurt timp.

În concluzie, dacă vă recunoașteți în simptomele prezentate sau aveți nevoie de o operație pentru tratarea cataractei, puteți obține mai multe informații sau vă puteți programa la medicii Centrului Clinic de Oftalmologie Top Laser Med din muni-

cipiul Constanța, la numerele de telefon 0241.660.880 sau 0732.256.146. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 26 Noiembrie 2013
Stire din Sănătate : Ce facem dacă avem  "pleoape căzute"
Pagina a fost generata in 0.5484 secunde