Nu disperați, gastrita poate fi tratată! Care sunt pașii de urmat

305
Nu disperați, gastrita poate fi tratată! Care sunt pașii de urmat - fondgastrita-1487084156.jpg

Articole recomandate

Gastrita este o inflamație, iritație sau eroziune a mucoasei stomacului și poate fi acută sau cronică. Această afecțiune poate să apară din cauza consumului excesiv de alcool, utilizarea anumitor medicamente, precum antiinflamatorii sau aspirină, din cauza stresului etc. 


Gastrita poate fi determinată și de bacteria Helicobacter Pylori, o bacterie care trăiește în mucoasa stomacală și care, dacă nu este depistată și tratată din timp, poate duce la ulcer stomacal, gastrită și, în cazuri grave, la cancer stomacal. 


De asemenea, gastrita poate fi cauzată de anumite infecții cu bacterii și virusuri. Oricare ar fi cauza gastritei, această afecțiune trebuie tratată încă de la primele semne, deoarece, altfel, pot apărea complicații, uneori iremediabile, iar riscul de a dezvolta cancer de stomac crește semnificativ. 


"Simptomele gastritei variază de la un individ la altul, iar la unii indivizi poate fi asimptomatică, dacă este la început. Însă cele mai frecvente semne care indică prezența gastritei sunt: dureri în partea superioară a abdomenului, mai ales după ingestia alimentelor; indigestie; stare de greață; vărsături; aciditate crescută, cu senzație de arsură, între mese; pierderea apetitului; balonare", explică dr. Tiberiu Tofolean, specialist gastroenterologie. 


Investigații pentru depistarea gastritei 
Pentru un diagnostic cât mai corect, după evaluarea specifică în această situație, efectuată de un specialist gastroenterolog, în care se examinează inclusiv istoricul medical, personal și familial, se poate recomanda endoscopia digestivă. 


În cadrul acestui test, se introduce un endoscop (un tub subțire cu o cameră mică), prin gură, până în stomac, pentru a fi evaluată mucoasa stomacală. Astfel, medicul poate observa gradul de inflamație al mucoasei, precum și posibilele leziuni. De asemenea, prin endoscopie poate fi prelevată o probă de țesut stomacal, care, ulterior, poate fi analizată în laborator. 


"Pe lângă endoscopia digestivă, sunt foarte utile și analizele sanguine, pentru a determina dacă există o pierdere de sânge în organism, mai precis la nivelul stomacului. Testele de sânge pot evidenția o posibilă anemie, precum și infecția cu Helicobacter, acolo unde este cazul", adaugă medicul specialist. 


În cele din urmă, se mai poate face și testul materiilor fecale, pentru a verifica dacă există sau nu sânge în scaun, un semn al sângerării stomacale, deoarece, de multe ori, acest aspect nu este vizibil. 


Cum se tratează gastrita 
În primul rând, toți pacienții trebuie să știe că, pentru a trata gastrita, trebuie neapărat să existe un diagnostic corect, stabilit de un specialist. Tot acesta va stabili care este tratamentul potrivit, adaptat fiecărui individ în parte. 


"Pacienții sunt sfătuiți să elimine stresul, cel mai puternic factor declanșator al gastritei. În general, persoanelor care suferă de gastrită li se recomandă un tratament ce include diferite medicamente, cum ar fi antiacide și inhibitori ai pompei de protoni, pentru reducerea acidității gastrice. În cazul gastritei cauzate de Helicobacter Pylori, se recomandă un tratament pe bază de antibiotice, pentru a distruge bacteria. De asemenea, este indicat să se facă schimbări importante în dieta persoanelor cu gastrită", adaugă medicul gastroenterolog. 


Așadar, în primul rând, din dietă trebuie eliminate alimentele picante, precum și cele fierbinți, foarte reci și toate alimentele iritante. Produsele care conțin lactoză sau gluten, la fel, nu sunt benefice. Trebuie evitat consumul de alcool, dar și fumatul, la persoanele care au acest obicei. 


Medicii specialiști nu recomandă tratamentele din propria inițiativă. Așadar, înainte de a opri sau de a începe orice tratament, consultați un specialist. Starea persoanelor cu gastrită care urmează tratamentul corect și un regim alimentar adecvat se îmbunătățește rapid, în majoritatea cazurilor. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.9887 secunde