"Mă sufoc în relația aceasta!". Goana după perfecțiune desparte cuplurile

151

Articole de la același autor

Relațiile de iubire încep frumos, dar, de multe ori, se destramă, din cauza scenariilor pe care le construim în mintea noastră. Potrivit psihologilor, certurile din cuplu și despărțirile se produc atunci când gândurile de nesiguranță preiau controlul asupra vieții noastre.

Lipsa de încredere în sine proiectează nesiguranță în relație, dar mai ales în partener, iar de aici rezultă gânduri despre înșelat, mințit etc. Psihoterapeutul Andrei Pleșea afirmă că mintea umană generează patru gânduri distructive care afectează atât de mult relațiile de cuplu, încât despărțirea devine iminentă.

Nu mai încerca să citești gândurile partenerului!

Problemele sociale și de cuplu apar atunci când credem că avem puterea să citim gândurile celor din jur și începem să facem presupuneri nefondate. În acest fel, mintea se umple cu bănuieli și false credințe despre partenerul de viață, iar întreg procesul generează sentimente de stres și nesiguranță.

"Ca să putem fi fericiți într-o relație, e nevoie să învățăm că bănuielile nefondate pot fi spulberate foarte ușor prin comunicare. Nu, nu avem puterea de a citi ce este în mintea oamenilor, dar avem o putere și mai mare, respectul pentru intimitatea celuilalt. Cu toții avem dreptul la gânduri intime. Când întrebi constant «La ce te gândești?» sau încerci, în mintea ta, să construiești scenarii posibile, îl faci pe celălalt să se retragă din relație pentru a avea spațiu. De câte ori nu ați auzit: «Mă sufoc în relația aceasta»", explică psihologul Alexandru Pleșea.

Nu mai încerca să cauți relația perfectă!

Perfecțiunea este un concept abstract și relativ: ce este perfect pentru mine, poate fi imperfect pentru altcineva. Nevoia obsesivă de a găsi persoana perfectă crește sentimentul de nesiguranță.

"Astfel de relații eșuează, deoarece ne-am construit în minte imaginea unei relații «perfecte», iar în realitate, constatăm că fiecare relație pe care încercăm s-o dezvoltăm eșuează, din cauza standardelor de perfecțiune ale fanteziei noastre. Noi suntem imperfecți în multe privințe și căutăm relații cu oameni care sunt imperfecți în moduri complementare. Ca să conștientizăm propriile imperfecțiuni, e nevoie de experiență. Până nu ne lovim de defectele noastre, nu vom reuși să alegem relații armonioase. Trebuie să căutăm oameni imperfecți care să ne echilibreze, oameni perfect de imperfecți pentru noi", spune psihologul.

Oprește-te din a judeca și din a compara relațiile noi cu cele vechi!

Compararea relațiilor noi cu cele vechi este o greșeală mare, pentru că omitem faptul că fiecare relație este unică și trebuie tratată ca atare. "Gândiți-vă la momentele în care ați judecat pe nedrept pe cineva doar pentru că vă amintea de altcineva din trecut. Renunțați la teama de a vă apro-pia cu inima deschisă de cineva doar pentru că ați fost rănit. Astfel de judecăți duc la reacții defensive, la îndepărtare nefondată, la suferință. Oferiți bunătate, încredere și dăruire", susține psihologul.

Nu mai inventați probleme care, în fapt, nu există!

Cea mai eficientă metodă de autosabotare este inventarea problemelor și convingerea că sunt reale. Într-un final, ajungem să observăm că întreaga noastră construcție mentală a proiectat un scenariu real pe care îl detestăm și care ne face rău.

"Pasagerul nesigur nu are încredere în niciun alt șofer. Această neîncredere duce la destrămarea relației. Toți intrăm în relații pentru a oferi sau a primi. Relația perfectă poate fi definită în câteva cuvinte: «Eu mă voi desăvârși prin tine și tu prin mine»", conchide psihologul Alexandru Pleșea. 

Citeşte articolul integral pe sănătate.cugetliber.ro

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4267 secunde