De ce apar dependențele

"Lipsa de iubire duce la dependența de mâncare"

116

Articole de la același autor

Dependențele sunt extrem de dăunătoare pentru viața și sănătatea noastră. Potrivit psihologului Laura Maria Cojocaru, dependențele apar din cauză că unele persoane resimt un gol interior, precum stima de sine scăzută sau lipsa iubirii din partea persoanelor apropiate, iar aceste carențe încearcă să le împlinească prin mijloace exterioare.

"Persoana în cauză, după lungi perioade de cugetări interioare, va ajunge să creadă că nimic din ceea ce îi oferă corpul, propriul sine, viața lui, nu reușesc să îi satisfacă nevoile, dorințele și așteptările. Va monitoriza alternativele și, într-un moment de slăbiciune, probabil și din cauza lipsei unui suport psihologic din partea familiei, va decide că doar mijloacele exterioare îl pot ajuta. Acela este punctul critic în care multe persoane pot genera dependențe de ordin psihologic și fizic, ambele tipuri fiind la fel de periculoase. Dacă dependența psihică se referă la dorința compulsivă de a consuma anumite substanțe sau de a repeta anumite comportamente, pentru a obține starea de bine, dependența fizică se referă la apariția unor simptome specifice în momentul în care organismul simte lipsa substanței sau a comportamentului dependent, precum se întâmplă în timpul sevrajului", afirmă psihologul Laura Maria Cojocaru.

Astfel, lipsa de iubire duce la dependența de mâncare, dependența de dulciuri vine din respingerea și autorespingerea dorințelor, dependența de fumat se oglindește în reprimarea emoțiilor, iar când nu ne găsim locul în societate, intervine dependența de droguri și alcool. 

Citeşte articolul integral pe sănătate.cugetliber.ro

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3452 secunde