Lipsa de igienă și apa contaminată, sursa principală a virusului hepatitic A

136
Lipsa de igienă și apa contaminată, sursa principală a virusului hepatitic A - lipsadeigiena-1406568530.jpg

Articole de la același autor

Virusul hepatitic A, care se transmite prin nespălarea mâinilor și apă contaminată, revine în peisaj, cu forme foarte periculoase.

Potrivit doctorului Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș", virusul se întoarce, în această perioadă, în atenția medicilor, după ani de zile în care a fost mai puțin activ. "Virusul A, care a stat cuminte ani în șir, acum este reemergent și vine pe piața medicală cu afectări severe, respectiv cu nivele mari ale enzimelor hepatice, de 4.000 de unități, față de normal -40-50 unități internaționale - și asociată cu o componentă colestatică (...). Mai mult, când aceasta vine peste o hepatită cu virus B și C, poate să genereze forme fulminante de hepatită, care nu era treaba virusului hepatitic A. Virusul hepatitic A își modifică modul de a interacționa cu organismul uman, iar aceste forme fulminante sunt și cele care necesită protezare hepatică, respectiv așa-zisul ficat artificial", a explicat medicul.

Virusul hepatitic A, cât și E sunt virusuri care se transmit pe cale fecal-orală, adică prin mâini murdare și apă contaminată. Celelalte virusuri hepatitice, respectiv B, C și D, se transmit prin sânge și prin act sexual neprotejat. "Când vorbim de hepatita A, vorbim de igienă și de comportament în societate. Un lucru foarte important, această boală poate fi prevenită prin vaccinare", a mai spus Streinu-Cercel. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9388 secunde