Lipsa de fier poate pune în pericol sănătatea copiilor

266
Lipsa de fier poate pune în pericol sănătatea copiilor - lipsadefierpoatepun-1391620165.jpg

Articole de la același autor

Dureri de cap, stări de oboseală, iritabilitate, deficit de atenție sau paloare a pielii sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute semne și simptome ale anemiei feriprive la copii, o problemă cu care se confruntă 40% dintre preșcolari și 23% dintre școlarii din România. Anemia feriprivă apare ca o consecință a nivelului redus de fier în organism și poate afecta persoane de toate vârstele, însă copiii sunt cei mai vulnerabili. 
Cât de gravă e problema? În stadiul incipient, anemia feriprivă evoluează încet, rămânând neobservată. Un organism care este supus cronic la un aport inadecvat de fier devine extrem de vulnerabil la infecții, este slăbit, are o toleranță redusă la efort fizic, iar performanțele intelectuale se reduc. La copiii aflați în plin proces de creștere și dezvoltare, aceste elemente sunt mult mai sever exprimate. 
Netratată, anemia afectează dezvoltarea cerebrală a copiilor și poate determina întârzieri intelectuale și cognitive majore. Însă anemia feriprivă poate fi depistată printr-o simplă analiză de sânge recoltată din deget. De aceea, este important ca părinții să fie atenți la comportamentul micuților și să se adreseze unui medic pediatru pentru a clarifica orice bănuială. 
"Având în vedere că 40% din copiii sub 5 ani și unul din patru copii de vârstă școlară suferă de anemie feriprivă, putem spune că această deficiență reprezintă o problemă gravă de sănătate publică, cu consecințe pe termen mediu și lung. Carența de fier poate să apară în mai multe circumstanțe, cum ar fi dieta săracă în fier, nevoi crescute de fier, pierderi de sânge sau o tulburare de absorbție a fierului. Dintre multiplele cauze care converg către instalarea anemiei feriprive, alimentația joacă un rol esențial atât în prevenirea, cât și în instalarea acestei carențe", declară dr. Doina Anca Pleșca, medic primar pediatru, vicepreședinte al Societății Române de Pediatrie.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 22 Ianuarie 2014
Stire din Cetățenești : "Copilul meu crește cam repede!"
Pagina a fost generata in 0.4029 secunde