Legea pentru bolnavii psihic, modificată pentru a respecta prevederile europene

667
Legea pentru bolnavii psihic, modificată pentru a respecta prevederile europene - 98f89e04f315063ad5bb1a9fa484ffe3.jpg
Ministerul Sănătății intenționează să modifice Legea 487/2002, privind sănătatea mintală și protecția persoanelor cu tulburări psihice, astfel încât să respecte Convenția Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale. Proiectul a fost adoptat de Guvern și urmează să fie transmis spre dezbatere și adoptare Parlamentului.
Printre modificările propuse în noul proiect se numără și dreptul pacienților cu boli psihice să-și aleagă un "reprezentant convențio-nal" care să-i asiste pe durata tratamentului medical. Potrivit oficialilor, acest reprezentant trebuie să fie o persoană cu capacitate deplină de exercițiu, care îl va reprezenta pe bolnav cu privire la internare și tratamentul medical pe care îl va urma. Cei doi, bolnavul și reprezentantul convențional, vor încheia o convenție-model, în prezența unui martor (acesta nu poate fi din cadrul personalului medical al unității psihiatrice), iar înțelegerea poate fi desfăcută la cererea unuia dintre ei. "În cazul în care pacientul nu are un reprezentant legal ori nu a desemnat un reprezentant convențional din cauza lipsei capacității psihice, unitatea sanitară este obligată să sesizeze, de îndată, autoritatea tutelară sau, în cazul minorilor, direcția de protecția copilului, în vederea instituirii măsurilor de ocrotire", a arătat Biroul de presă al ministerului.
Inițiativa a început să stârnească deja reacții, cadrele medicale ridicând semne de întrebare asupra modului în care își vor putea desemna reprezentanți bolnavii care nu sunt în deplinătatea facultăților mintale. Totodată, se ridică problema dacă noua legislație nu oferă cadrul legal pentru ca bolnavii să refuze tratamentul, prin refuzarea reprezentanților convenționali.

Procedurile de internare nevoluntară vor fi mai scurte
În ceea ce privește procedura de internare nevoluntară, aceasta poate fi solicitată de: familia bolnavului, medicul de familie, medicul specialist care îl are în grijă, procuror sau instanța de judecată, reprezentanții administrației locale, poliției, jandarmeriei sau pompierilor. "Medicul psihiatru, după evaluarea stării de sănătate mintală a bolnavului, în termen de cel mult 24 de ore de la evaluare, trimite documentația necesară unei propuneri de internare nevoluntară unei comisii. Respectiva comisie va fi alcătuită din trei membri, numiți de managerul spitalului și anume doi psihiatri și un medic de altă specialitate sau un reprezentant al societății civile. Propunerea va fi analizată în termen de 48 de ore, iar dacă este dat un aviz favorabil, documentele vor fi transmise în termen de 24 de ore instanței de judecată", au mai explicat oficialii ministerului de resort.
În situațiile de urgență, dacă medicul psihiatru va considera necesară internarea unui bolnav o poate dispune fără acordul lui. Va trebui însă să informeze reprezentantul legal sau convențional, dar și comisia special constituită la nivelul spitalului. Această comisie va analiza dacă se impunea internarea nevoluntară sau nu. Prin noile prevederi, consideră Ministerul Sănătății, termenele de internare, în situații de urgență și nu numai, vor fi scurtate.
O altă prevedere introdusă în proiectul ministerului este permiterea organizațiilor non-guvernamentale să intre în toate unitățile de psihiatrie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4012 secunde