În ce condiții este necesar transplantul de cornee

922
În ce condiții este necesar transplantul de cornee - inceconditiiestenecesartransplan-1398609622.jpg

Articole de la același autor

Problemele de vedere ale adolescenților sunt adesea asociate cu orele petrecute în fața calculatorului fără o protecție a ochilor, motiv pentru care, părinții pot confunda, de exemplu, ochii "obosiți", cu boli mult mai grave, precum keratoconusul, o afecțiune degenerativă a corneei care duce la distorsionarea imaginilor și care, potrivit specialiștilor, se manifestă prin vedere încețoșată, sensibilitate la lumină și iritație oculară. 


Keratoconusul este o afecțiune degenerativă a corneei, care se caracterizează prin subțierea centrală a acesteia, fapt care produce distorsionarea imaginilor.


Corneea constituie partea ante-rioară, transparentă a ochiului, cu rol major în refracție și în transmiterea clară a luminii, calitate care se datorează modului perfect regulat de dispunere a fibrelor de colagen din structura sa și care suferă modificări odată cu debutul keratoconusului. "Keratoconusul debutează de obicei în cursul pubertății, printr-o ușoară scădere a vederii, oboseală oculară, imagini deformate, fotofobie și iritație oculară. Această simptomatologie se datorează procesului de deformare a corneei și inducerea unui anumit grad de astigmatism neregulat, care va determina o vedere neclară, înce-țoșată, dar care în stadii incipiente este corectabilă prin ochelari cu lentile aeriene torice (cilindrice).  Pe măsură ce afecțiunea avansează, vederea se deteriorează progresiv, uneori într-un ritm rapid, cu schimbarea frecventă a dioptriilor. Acuitatea vizuală ajunge să fie afectată la toate distanțele, mai ales seara, datorită distorsiunilor din jurul surselor de lumină.


De regulă, afecțiunea apare la ambii ochi, însă este asimetrică, ceea ce înseamnă că unul dintre ochi este afectat într-o mai mare măsură", a explicat dr. Hicham Mrini, medic specialist oftalmolog în cadrul Mrini Eye Hospital.


Ce cauzează boala
Deși cauzele keratoconusului nu au fost identificate cu precizie, sunt luați în calcul mai mulți factori. Studiile desfășurate de-a lungul timpului incriminează purtarea îndelungată a lentilelor de contact, atât prin mecanismul de abraziune directă a suprafeței corneene, cât și prin efectul pro-inflamator asupra celulelor corneene, susținut de creșterea canti-tății de molecule proteice (cytokine) în filmul lacrimal. Apoi, s-a observat o predispoziție genetică, legată de calitatea fibrelor de colagen. De asemenea, există o frecvență mai mare la persoanele cu afecțiuni precum: astmul, alergiile, eczemele, atât prin mecanismul autoimun și pro-inflamator, cât și prin tendința acestor persoane de a se freca excesiv la ochi. 


În funcție de simptomele clinice se diferențiază 4 stadii de evoluție. Stadiul întâi este caracterizat de deformarea minimă a corneei, greu diagnos-ticabilă, care poate fi corectată,  stadiul al doilea în care acuitatea vizuală scade marcant, iar corecția cu ochelari sau lentile de contact moi nu mai este satisfăcătoare, fiind necesare lentile de contact dure care regularizează suprafața oculară. Stadiul al treilea presupune deformarea conică a corneei, astfel apărând semnul Munson, adică conformația în V a pleoapei inferioare, produsă de corneea deformată la privirea în jos. Singura opțiune terapeutică, înaintea chirurgiei, rămâne corecția cu lentile dure. În stadiul al patrulea apar opa-cități dense în vârful conului cornean, cu risc de perforație. Pentru salvarea vederii se mai poate interveni doar chirurgical, prin transplant de cornee.


Cum se tratează afecțiunea
Pe lângă metodele terapeutice de ameliorare a acuității vizuale, se utilizează acum, cu o frecvență tot mai ridicată, cross-linking-ul cornean, adică o metodă de tratament care nu mai permite corneei să se deformeze, spune specialistul.
 
"Procedura constă în creșterea rezistenței fibrelor de colagen din structura corneei prin îndepărtarea epiteliului, prin aplicarea de riboflavină, o substanță care, sub o lampă cu ultraviolete tip A, generează legături artificiale și puternice între fibrele de colagen, nepermițând corneei să se mai deformeze. Realizată din timp, procedura poate amâna necesitatea transplantului de cornee", completează dr. Hicham Mrini. 


În concluzie, toate astigmatismele, fie cele minore, trebuie supuse unor investigații speciale, printre care topografia corneană.  Aceasta repre-zintă o metodă non-invazivă, care măsoară cu acuratețe maximă toți parametrii corneeni, cu ajutorul cărora se realizează o hartă a corneei. Aceasta este apoi urmărită pentru a surprinde din timp chiar și modificările sub-clinice de keratoconus și este disponibilă în cadrul Mrini Eye Hospital. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 07 Decembrie 2013
Stire din Sănătate : Ce este și cum se tratează "ochiul leneș"
Sâmbătă, 30 Martie 2013
Stire din Diverse : Ce boli de ochi pot afecta copiii
Pagina a fost generata in 0.445 secunde