Galerie FOTO. Primul centru de tratament pentru copiii cu cancer, deschis la Constanța

861
1

Articole de la același autor

Sute de copii din Constanța sunt victimele unor maladii care le-au transformat copilăria într-o luptă continuă. Viața lor se rezumă la zeci de ore petrecute nu printre prieteni și jucării, ci printre medici și aparate de chimioterapie. 


Pentru a le ușura suferința și pentru a fi tratați în cele mai bune condiții, Asociația "Dăruiește Aripi" a înființat, în cadrul Spitalului Județean Constanța, un centru de zi destinat tratamentului și monitorizării acestor copii. Un loc primitor, în care copiii să uite, măcar pentru o vreme, de suferință. 


Policlinica Spitalului Județean Constanța a devenit, începând de zilele acestea, locul unde zeci de suflete nevinovate au șansa de a primi tratament și monitorizare în cele mai bune condiții. Asociația "Dăruiește Aripi" a investit, cu ajutorul mai multor sponsori constănțeni, în primul centru de zi pentru depistarea, tratarea și monitorizarea copiilor cu boli onco-hematologice și reumatologice din zona de Sud Est a României. Printre zeci de părinți și medici care așteptau cu sufletul la gură inaugurarea centrului, voluntarii și inițiatorii proiectului din Asociația "Dăruiește Aripi" sunt copleșiți de moment. 


"Acest proiect este un vis împlinit! Este un proiect pe care ni l-am dorit încă de pe vremea când asociația nu exista și care acum a devenit realitate! Știu că, dacă la Constanța nu găseam medici atât de hotărâți să salveze vieți, nu puteam să fac acest pas. Este un proiect realizat împreună cu sponsori constănțeni și este dedicat comunității de aici", a declarat Alina Vasea, președintele Asociației "Dăruiește Aripi". 


O statistică sumbră 


La Constanța, la fiecare cinci săptămâni, un copil este diagnosticat cu cancer. O statistică sumbră, pe care medicii oncologi și pediatrii din cadrul Spitalului Județean Constanța încearcă să o schimbe prin depistarea precoce a acestei boli. Ei spun că acest centru este locul în care viața copiilor se va schimba în bine, odată cu posibilitățile de tratament și monitorizare. 


"De ce este necesar acest centru? Pentru că, la fiecare cinci săptămâni, un copil se îmbolnăvește de cancer. Sunt 70 de copii cu boli oncologice și alți 200 cu boli hematologice non-maligne pe care îi tratăm în spital. Acești copii, din momentul în care primesc diag-nosticul de cancer, nu mai au copilărie, iar familia e nevoită să își revizuiască întreaga viață. De aici începe lungul drum, complicat și dureros până la vindecare, dacă ea este posibilă. 


Așa cum știți, cauzele apariției cancerului nu au fost încă descoperite, astfel că nu îl putem preveni, însă este necesar ca ei să primească tot suportul, mai ales în momentele când încep chinuitoarele cure de chimioterapie. Trebuie să suporte de la puncții lombare, la transfuzii de sânge sau implantare de catetere, proceduri foarte dureroase. Dacă, până acum, monitorizarea se realiza pe o perioadă de cinci ani de la vindecare, acum îi monitorizăm până la 18 ani, când sunt luați în evidență de secția de oncologie - adulți. 


De aceea, este extrem de important ca, atunci când vin la tratament, pentru câteva ore să aibă activități care să îi distragă de la suferința pe care o resimt", a de-clarat dr. Adriana Apostol, medic onco-hematolog, coordonatorul Centrului FOCUS. 


"Le mulțumim că ne-au ajutat copiii să supraviețuiască!" 


Copii de 3 sau de 18 ani, supraviețuitori ai bolii, prezenți la eveniment împreună cu părinții lor, au ținut să le mulțumească medicilor care "le-au luat durerea cu mâna", așa cum au știut mai bine. 


"Îi mulțumim doamnei doctor Apostol, pentru că suntem astăzi aici și pentru că, în fiecare zi, ne-a ajutat să mergem mai departe și să luptăm cu boala. Acești copii se maturizează foarte repede, pentru că trec printr-o perioadă plină de suferință, iar noi ne rugăm în fiecare zi să supraviețuiască", a spus mama unui copil bolnav. 


Managerul Spitalului Județean a sprijinit înființarea acestui centru și susține că va continua să sprijine alte demersuri de acest fel. 
"Mă bucur că există astfel de proiecte în folosul comunității. Mă voi implica în orice proiect care va susține activitatea medicală din județul Constanța", a declarat Dănuț Căpățână, managerul Spitalului Județean Constanța. 


Comentează știrea

MBnJMxmLzuXJzYtEqI
30 septembrie 2014
LwLOuISkmxCZBlGGszR

GTHbku kvmrutwvgrbl, [url=http://bncwuanwkueb.com/]bncwuanwkueb[/url], [link=http://ksalgkstuvtv.com/]ksalgkstuvtv[/link], http://ckqjgfpyblzg.com/

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 15 Februarie 2014
Stire din Sănătate : Drama constănțenilor bolnavi de cancer
Pagina a fost generata in 0.6761 secunde