Femeile cu ovare polichistice pot avea copii

15480
1
Femeile cu ovare polichistice pot avea copii - f588e3d785dad6922207359219a7f6fe.jpg

Articole de la același autor

Aproximativ 75% dintre femeile cu pilozitate excesivă și aproape 90% dintre cele cu întârzieri ale ciclului menstrual suferă de sindromul ovarelor polichistice. Afecțiunea nu se vindecă, dar prin tratament pot fi eliminate simptomele.

Sindromul ovarelor polichistice este o formă de disfuncție ovariană, cu repercusiuni hormonale și metabolice asupra organismului. Cauzele exacte ale bolii nu sunt cunoscute, dar se consideră că ar fi determinată de o predispoziție genetică. Femeile cu acest sindrom, a afirmat dr. Dominic Cristofor, medic specialist endocrinologie, pot avea rude apropiate cu respectiva boală, pe care o vor transmite, la rândul lor, fiicelor lor.
Afecțiunea poate fi recunoscută după menstruațiile neregulate, cu întârzieri de săptămâni și chiar luni, încă din perioada pubertății, apariția de fire de păr închis la culoare în zonele specifice pilozității masculine (buza superioară, bărbie, între sâni, deasupra și dedesubtul ombilicului, pe spate, coapse și brațe), acnee, ten gras, căderea părului capilar, luarea în greutate. Potrivit medicului specialist, nu este obligatoriu să fie prezente toate simptomele. "Sunt suficiente două criterii din trei, cu alte cuvinte, există femei cu sindromul ovarelor polichistice fără aspect ecografic de ovare micropolichistice și există femei cu acest sindrom și pilozitate accentuată, dar fără cicluri menstruale neregulate", a arătat medicul.
Reprezentantele sexului frumos se prezintă, de obicei, la ginecolog, la dermatolog sau la nutriționist, în funcție de sindromul predominant. Ar trebui însă, să fie consultate și de un medic endocrinolog, pentru evaluări hormonale.

Complicațiile care apar dacă boala nu este tratată
Specialiștii au observat că o bună parte dintre femeile cu sindromul ovarelor polichistice suferă și de obezitate. "Relația dintre sindromul ovarelor polichistice și obezitate este bilaterală, de favorizare reciprocă. Un element important și prea des ignorat este că sindromul nu reprezintă doar un dezechilibru hormonal ovarian, ci un dezechilibru metabolic general al organismului, cu predispoziție la diabet zaharat, creștere ale grăsimilor în sânge și răsunet cardiovascular", a mai completat specialistul.
Netratat, sindromul ovarelor polichistice duce la infertilitate sau la incapacitatea de a duce o sarcină la termen. Mai mult, potrivit dr. Cristofor, femeile cu această afecțiune au un risc de patru ori mai mare de a dezvolta un cancer uterin. De asemenea, riscurile implicate de netratarea bolii sunt de dezvoltare a diabetului, a sin-dromului de apnee în somn și de apariție a repercusiunilor asupra psihicului. Femeile cu sindromul ovarelor polichistice, dacă urmează tratament, pot rămâne însărcinate și pot duce o sarcină până la capăt.
Pentru această afecțiune nu există vindecare, spun medicii endocrinologi, dar asta nu înseamnă că nu trebuie urmat tratament. Prin terapie, sunt înăturate sau prevenite simptomele, ceea ce duce la o calitate mai bună a vieții dar și la prevenirea bolilor menționate mai sus. Totodată, specialistul atrage atenția că la fel de importantă este și schimbarea stilului de viață - adică pierderea kilogramelor în plus, în cazul femeilor supraponderale sau obeze.

Comentează știrea

iacob
7 iulie 2014
ovare polichistice

buna acum 2 luni i urma am fost la un control ginecolog si acolo mi sa aflat ca am ovare polichistice mi sa recomandat diane 35 pt tratare insa dupa ce mia venit menstruatia luand pastilele astea nu mi-se mai termina menstruatia am avut o luna jumate va rog sa imi spuneti trebuia sa incep a 2 tableta de pastile

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8123 secunde