Durerea pelvină care persistă între menstruații ascunde o boală

28333
Durerea pelvină care persistă între menstruații ascunde o boală - 64bc5de04c2d2dee8c16bc2eb87d4ea2.jpg

Articole de la același autor

Durerea pelvină care persistă în intervalul dintre menstrele lunare trebuie să constituie un semnal de alarmă. Specialiștii atrag atenția că poate ascunde diverse afecțiuni, fie ale aparatului genital, fie ale organelor învecinate.

Un prim aspect subliniat de specialiști este că nu există o cauză unică pentru durerile pelvine. Numeroase femei resimt dureri pelvine, în zona abdomenului inferior și al pelvisului, în prima zi de menstruație, fapt normal, după cum a arătat dr. Ana Lucia Pop, medic ginecolog din Baia Mare, prezent la Întâlnirea SaFrina, care s-a desfășurat week-end-ul trecut, la Casa de Cultură din Constanța. De asemenea, sunt femei care resimt dureri, de intensități diferite, în momentul ovulației, respectiv în a 14-a zi a ciclului menstrual. "Durerea ovulatorie, denumită și mittelschmertz, se manifestă mai ales la adolescență și la femeia tânără. Durează câteva ore, dar poate persista și până la două sau trei zile, fiind asociată eliberării ovulului din foliculul ovarian și apare unilateral", a arătat specialistul. Spre decada a treia de viață, durerile de ovulație dispar. În ambele situații, recomandarea medicului sunt analgezicele.

Simptom pentru tumori benigne
Dacă durerea pelvină persistă între menstre și este însoțită și de alte simptome, trebuie să alarmeze, căci cauzele sunt, cel mai probabil, patologice, după cum a subliniat medicul. Cu toate aces-tea, femeile au tendința să ignore durerea, până nu se cronicizează și așteaptă să treacă luni de zile până se prezintă la un consult medical.
"Durerea pelvină este un simptom comun al unor afecțiuni ginecologice și poate fi percepută diferit de fiecare femei: ca o înțepătură, ca o tăietură, difuză sau fulgerătoare. Poate fi însoțită de anxietate, tulburări de somn, schimbarea apetitului, depresie", a menționat dr. Ana Lucia Pop.
Cât privește afecțiunile pe care le poate ascunde durerea pelvină, lista este lungă, incluzând atât afecțiuni genitale, cât și ale organelor din vecinătate: ovarul polichistic (apar numeroase chisturi de mici dimensiuni la nivelul ovarelor), sarcină ectopică (extrauterină), boli cu transmitere sexuală, apendicită, calculi renali, infecții ale tractului urinar. Totodată, durerea pelvină este simptom și pentru tumorile benigne ale uterului, precum fibroza sau pentru abuzul fizic sau sexual recent.
De asemenea, femeile resimt dureri în zona pelvină și în cazul endometriozei - creșterea mucoasei care căptușește peretele uterului, ce poartă denumirea de endometru, în afara uterului. Un alt simptom sunt sângerările.
Bolile inflamatorii, precum anexita - inflamarea anexelor uterine, cea mai răspândită afecțiune pelvină, care afectează patru din cinci femei active sexual -, sunt însoțite de dureri în partea de jos a abdomenului. "În astfel de cazuri, tratamentul medical este important și trebuie aplicat cât mai repede. De exemplu, anexita trebuie tratată prompt, căci este una dintre principalele cauze ale infertilității feminine", a adăugat Ana Lucia Pop.
Tratamentul este, în cele mai multe cazuri, medicamentos, dar se impune consultarea medicului de familie sau a specialiștilor în obstetrică-ginecologie sau urologie. De ajutor sunt și tratamentele naturale, precum cele bazate pe drojdie de bere sau combinațiile de chimen, soc, rozmarin, pin, echinacee etc.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 04 Septembrie 2009
Stire din Sănătate : Berea întârzie menopauza cu doi ani
Pagina a fost generata in 1.7705 secunde