Dezlipirea de retină: când ajunge pacientul la "cuțit"?

653

Articole de la același autor

Dezlipirea de retină este o afecțiune caracterizată de apariția unui spațiu între cele două foițe ale retinei, stratul intern (țesut bogat în vase de sânge) și cel extern (țesut format din celule responsabile cu percepția informației vizuale), în care pătrunde un lichidul subretinian. Consecințele acestei afecțiuni pot fi extrem de neplăcute pentru pacient, însă diagnosticarea timpurie poate reduce  din complicații. 


Dezlipirea de retină este considerată o urgență oftalmologică, deoarece zona dezlipită poate evolua extrem de repede către o dezlipire cvasitotală, cu prinderea zonei centrale (macula, zona care este responsabilă de acuitatea vizuală). 


Există și forme de dezlipire de retină, de obicei mici, incipiente, care nu necesită intervenție chirurgicală, ci doar "blocarea" ei cu aplicații laser, cu sau fără injectare de gaz. 


"În multe cazuri, de obicei în formele grave, multe fibrozări și tracțiuni vitreene, este necesară și injectarea de ulei de silicon, cu rolul de a păstra retina lipită mai ferm de peretele ocular; uleiul de silicon însă trebuie extras, lucru care se realizează printr-o nouă intervenție chirur-gicală, la câteva luni de la prima", explică dr. Hicham Mrini, medic specialist oftal-molog în cadrul Mrini Eye Hospital. 


Operațiile, o provocare medicală 
Adesea, întrebarea pe care specialiștii oftalmologi o primesc de la pacienții ce au suferit o dezlipire de retină este dacă după operațiile de chirurgie vitreo-retiniană există recidive sau nu. Operația de dezlipire de retină se vindecă relativ greu, în comparație cu alte operații oculare. 


"Pe lângă tratamentul post-operator, cu picături, pacien-tul trebuie să respecte anu-mite restricții pe care i le in-dică medicul, printre care o anumită poziție a corpului și capului în cea mai mare parte a zilei, pentru un anumit număr de zile.  Vederea se recuperează relativ greu, depinzând și de vechimea și gravitatea dezlipirii; primele zile post-operator pot fi chiar descurajante pentru pacient, care trebuie să se înarmeze cu răbdare și speranță. 


Există și situații de recidivă, destul de frecvente (chiar în ciuda unei operații foarte bine efectuate), lucru care nu poate fi prevenit întotdeauna de chirurg", a completat medicul. Recidivele, din păcate, necesită o nouă intervenție chirurgicală, uneori chiar mai complexă decât prima. 


Tehnicile moderne și aparatura tot mai sofisticată dau, totuși, un procent de reușită de peste 90 % în cazul operațiilor de dezlipire de retină efectuate la timp. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 18 Martie 2015
Stire din Sănătate : Glaucomul nu doare, dar te orbește!
Pagina a fost generata in 1.745 secunde