Defecte de vedere pentru care vă trebuie ochelari

582
Defecte de vedere pentru care vă trebuie ochelari - anaopticdefectevedere-1367934822.jpg
Constatați că v-a lăsat vederea, că nu mai distingeți clar obiectele, indiferent de distanță, sau că aveți dureri de cap inexplicabile? Consultați un medic oftalmolog sau un optometrist, căci este foarte posibil să aveți nevoie de ochelari de vedere.

Dacă ați descoperit că aveți probleme în a distinge obiectele din jur, nu lăsați să treacă timpul. Cu cât se agravează afecțiunea, cu atât rezolvarea ei va fi mai dificilă, cu o durată mai lungă și, bineînțeles, mai costisitoare. În schimb, dacă vă prezentați periodic la optometrist sau la medicul oftalmolog pentru un control de rutină, șansele să depistați din timp orice afecțiune oculară și să o tratați cu succes cresc considerabil.

Iar tratarea acestor afecțiuni poate implica și purtarea de oche-lari de vedere. Optometristul Cristina Romilă, din cadrul ANA Optic, din Constanța, a explicat, pentru "Cuget Liber", care sunt tulburările de vedere pentru care trebuie neapărat să purtați oche-lari de vedere, dar și tipul de ochelari necesari.

Miopia

Prima pe lista defectelor de vedere este miopia.

"Este o afecțiune care se ma-nifestă prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele situate la o distanță mai mare. Aceasta se întâmplă deoarece razele paralele, ce vin de la un obiect, atunci când traversează globul ocular, se focalizează înaintea retinei, per-mițând doar distingerea obiectelor situate la o distanță mai mică. Globul ocular al persoanelor miope este mai alungit, fiind nevoie de lentile divergente pentru a corecta vederea, deplasând focarul pe retină", a afirmat optometristul.

Hipermetropia

O altă tulburare este hiperme-tropia, caracterizată prin formarea imaginii în spatele retinei, ceea ce face ca imaginea să devină încețoșată.

"În esență, hipermetropia se datorează unui viciu de refracție, caracterizat printr-un deficit de convergență, ce face ca imaginea obiectelor să se formeze în spa-tele retinei. De aceea, la nivelul maculei (zona de acuitate vizuală maximă), lumina se proiectează sub forma unui cerc luminos, responsabil de vederea neclară, ceea ce duce la scăderea acuității vizuale pentru depărtare, dar și pentru apropiere.

Deoarece persoanele cu hipermetropie văd neclar la toate distanțele, ele trebuie să depună constant un efort de acomodare pentru a focaliza, fapt care duce la încordare, dureri de cap și oboseală oculară.

Persoanele ce suferă de hipermetropie văd totuși relativ mai bine la distanță, deși văd obiec-tele depărtate mai aproape decât sunt în realitate. Aceste persoane au de cele mai multe ori probleme în a focaliza imaginile apropiate și nu pot realiza activități precum cititul sau cusutul", a adăugat specialistul.

Astigmatism

Ochelari de vedere sunt necesari și în cazul astigmatismului - o boală oftalmologică manifestată printr-o deformare de cornee care atrage după o refracție defectuoasă a razei de lumină în globul ocular.

"În cazul astigmatismului, razele de lumină albă care sosesc la ochi sub formă de raze paralele vor suferi un proces intens și inegal de refracție, cu cât această refracție diferențiată va fi mai mare, cu atât se consideră astigmatismul mai grav", a precizat Cristina Romilă.

Presbiopia

Și, nu în ultimul rând, ochelari de vedere sunt prescriși și în cazul presbiopiei. Aceasta este o stare fiziologică instalată după împlinirea vârstei de 40 - 45 de ani și duce la pierderea elasticității cristalinului.

"Practic, omul cu vederea normală începe să acuze diminuarea vederii pentru aproape. S-a constatat că din cauza procesului de scleroză și densificare fiziologică a cristalinului ce survine cu înaintarea în vârstă, acesta își diminuează elasticitatea și implicit acomodarea", a mai afirmat specialistul. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 02 Februarie 2013
Stire din Sănătate : Ce este degenerescența maculară?
Vineri, 01 Februarie 2013
Stire din Sănătate : Unguentele agravează conjunctivita
Miercuri, 21 Noiembrie 2012
Stire din Sănătate : Atenție, chalazionul necesită operație!
Pagina a fost generata in 0.5213 secunde