De mici, cu țigara în gură! Ce riscă adolescenții dependenți de nicotină

465
1
De mici, cu țigara în gură! Ce riscă adolescenții dependenți de nicotină - tutun-1437494343.jpg

Articole de la același autor

Fumătorilor "înrăiți" le fac concurență serioasă adolescenții, spun medicii, care atrag atenția asupra statisticilor îngrijorătoare ale cazurilor de cancere pulmonare sau ale bolilor pneumologice în rândul tinerilor. Fie că o fac ca să braveze în fața prietenilor, fie că vor să se distreze, aceștia nu conștientizează cât de periculoasă este dependența de nicotină.

În cabinetele de pneumologie ajung adolescenți de 15-16 ani, pentru care țigara a devenit aproape un stil de viață. Aceștia resimt deja efectele fumatului de la vârste foarte mici.

"Conform unui raport al OMS, circa 30% din tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani sunt fumători, iar numărul tinerilor care fumează a crescut în ultimul timp.

În lume, se estimează că sunt aproximativ 150 milioane de adolescenți fumători, iar dintre aceștia, aproximativ jumătate se estimează că vor suferi de afecțiuni relaționate cu fumatul la vârsta adultă.

Adolescenții încep să fumeze din diverse motive: dorința de a experimenta, pentru a-i imita pe adulți, asociind fumatul cu o mare libertate și cu o dovadă de putere, cu impresia că fumatul este cool, din revoltă față de părinți sau societate.

Deși efectele cele mai grave ale con-sumului de tutun se fac simțite după câteva decenii, există și efecte imediate ale fumatului, și anume dependența de nicotină, această dependență de nicotină având practic o importanță majoră în dezvoltarea viitorului fumător", a explicat dr. Doina Pîrîu, medic specialist pneumologie.

Riscuri majore pentru sănătate

Trebuie subliniat de asemenea că fumatul din adolescență, înainte ca organismul să își fi încheiat procesul de creștere, are efect nefast asupra plămânilor. De asemenea, fumatul mamelor în timpul sarcinii are efect negativ asupra fătului.

Având în vedere că prevalența bolilor pulmonare induse de fumat - cancerul pulmonar și bronhopneumopatie cronică obstructivă - este în creștere, trebuie tras un semnal de alarmă cu privire la fumatul de la vârste fragede al adolescenților.

"Măsurile trebuie luate în primul rând de familie. Dacă părinții sunt fumători, ei vor trebui să dea un exemplu pozitiv copiilor și vor trebui să se lase de fumat; de asemenea, trebuie purtat un dialog cu copiii, să li se explice efectele nefaste ale fumatului asupra sănătății și beneficiile pe care le vor obține dacă vor renunța la fumat", a completat medicul.

Cum aflați dacă suferiți de o boală de plămâni

Constănțenii care vor să își verifice sănătatea plămânilor au la dispoziție spirometriile. Această testare este indicată în special celor care tușesc de mai mult timp, se simt obosiți nejustificat și respiră dificil.

"Simptomele sau manifestările bolii nu sunt întotdeauna evidente sau ușor de înțeles de pacienți, mai ales în stadiile de început ale bolii. De aceea, boala trece de multe ori neobservată și este descoperită abia în stadiile tardive. Mulți oameni cred că tușesc sau respiră mai greu pentru că fumează, pentru că îmbătrânesc sau pentru că s-au îngrășat", a explicat medicul. 

Comentează știrea

Mihai
22 iulie 2015
oferta

Cautam colaboratori pentru publicare anunturi. Se lucreaza comod de acasa maxim 3 ore pe zi, in functie de abilitati. Cerinte: calculator, conexiune internet , rabdare, cunostinte minime PC, seriozitate, perseverenta, atentie la detalii . Nu este necesara experienta. Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail. Acest proiect vizeaza piata americana a cartilor electronice. Pentru informatii trimiteti textul ,,info’’ la adresa : [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6054 secunde