Cum vă puteți trata în străinătate

888
Cum vă puteți trata în străinătate - tratamentstrainatate1-1316103277.jpg
Sistemul sanitar din țara noastră dezamăgește din

ce în ce mai mult. Bolnavii sunt plimbați de la un spital la altul, pentru că lipsesc specialiștii sau aparatura de diagnosticare și tratare; sunt puși să-și cumpere medicamentele și materialele sanitare necesare pentru tratament. Cheltuiesc mii de lei, deși cotizează lună de lună la asigurarea de sănătate. Dar mai îngrijorător este faptul că, mai ales în cazul bolilor grave, nu se oferă un tratament eficient, ci … ridicări din umeri și bătăi afectuoase pe umăr. Pentru astfel de situații, statul român decontează tratamentul într-o unitate spitalicească din Uniunea Europeană. Bolnavii trebuie să îndeplinească, însă, anumite condiții pentru a beneficia de reducere sau gratuitate la aceste tratamente.

Doar pentru asigurații la Sănătate

Tratamentul în străinătate se face în baza formularului E 112, ce se obține de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constan-ța. Pentru a obține respectivul formu-lar, pacienții trebuie, în primul rând, să fie asigurați la fondul național al asigurărilor de sănătate. Ei vor întocmi un dosar în care trebuie să exis-te acte semnate de un cadru medical, din care să reiasă că tratamentul sau aparatura de care au nevoie nu există în unitățile sanitare din țara noastră. Concret, referitor la acest aspect, Ordinul 592/2008 al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) stipulează: "trebuie arătat că serviciul medical solicitat (…) nu poate fi efectuat într-un interval de timp normal în niciuna din unitățile sanitare din România, luând în considerare starea curentă de sănătate a persoanei solicitante și evoluția probabilă a bolii. De aseme-nea, trebuie precizat, în mod explicit și argumentat, motivul pentru care serviciul medical nu poate fi acordat într-un intervalul de timp normal într-o unitate sanitară din România".

60 de constănțeni au obținut formularul E 112

Lămâița Antochi, purtător de cuvânt al CJAS Constanța, a decla-rat pentru "Cuget Liber" că, de la începutul anului și până în prezent, 60 de constănțeni au obținut formu-larul E 112 și s-au tratat în străină-tate. În majoritatea cazurilor, pacienții aveau afecțiuni din sfera oncologică sau malformații congenitale și au plecat la tratament în Germania, Italia sau Anglia. Trebuie precizat că statul decontează, în baza asigurării de sănătate, costurile tratamentului, dar nu și cazarea rudelor.

Cardul european de sănătate, obligatoriu pentru vacanțe

O altă metodă pentru a putea fi tratați în străinătate este obținerea cardului european de sănătate. Acesta acoperă doar costurile pentru urgențele medicale ivite în timpul călătoriei peste hotare. În cazul în care pacientul, deși beneficiar al acestui card, trebuie să plătească pentru îngrijirea medicală, suma se rambursează acasă.

De la începutul anului, au depus cereri pentru obținerea cardului aproximativ 8.300 de constănțeni.


Acte necesare pentru formularul E 112
Potrivit reprezentanților CJAS Constanța, în dosarul pentru obținerea formularului E 112 trebuie atașat: o cerere scrisă, o copie după actul de identitate sau certificatul de naștere, după caz, dosarul medical care să conțină înscrisuri din care să reiasă diagnosticul, tratamentul aflat în deru-lare și dacă deplasarea bolnavului în străinătate prejudiciază sau nu stării de sănătate a acestuia. Dosarul medical trebuie întocmit de un medic sau o unitate sanitară, aflată în relații contractuale cu CJAS Constanța. De asemenea, trebuie să existe o confirmare scrisă din partea unității sanitare din statul membru UE, unde urmează să ajungă bolnavul, cu privire la disponibilitatea de a acorda respectivul serviciu medical și perioada când trebuie să se afle acolo. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 22 August 2011
Stire din Sănătate : De ce se umflă picioarele vara?
Pagina a fost generata in 0.4275 secunde