Cum tratăm insolația

926
Cum tratăm insolația - eforieplajaturisti18-1310304433.jpg

Articole de la același autor

Insolația ne poate strica vacanța sau week-end-ul și apare, de obicei, după expunerea îndelungată la razele solare pe timp de caniculă. Se instalează mai rapid atunci când temperatura ridicată a mediului înconjurător este însoțită de umiditate crescută.

Insolația apare atunci când "sistemul de răcire" al organismului clachează pe fondul căldurii excesive. Expunerea prelungită la soare și deshidratarea favorizează această stare, caracterizată prin febră, dureri de cap, amețeală, oboseală și senzație de vomă. Copiii și persoanele în vârstă sunt cele mai expuse riscului de a suferi de insolație, spun spe-cialiștii. Acestui risc i se expun și supraponderalii care, din cauza excesului de grăsime, au tendința de a reține căldura.

Se deshidratează organismul

De asemenea, insolația poate apărea din cauza unei activități fizice intense pe vreme foarte caldă și deshidratarea organis-mului, care nu se mai poate răcori singur, prin transpirație. Ea este cauzată de o acumulare de lichid la nivelul scoarței cerebrale. În funcție de gravitatea acestei acumulări de lichid, apare un număr mai mare sau mai mic de simptome: vărsături, durere de cap, fotofobie, amețeli, febră, frisoane, tulburări de vedere, de echilibru și, într-un final, alterarea stării generale, care poate merge chiar până la comă.

Diagnosticul se pune în funcție de existența acestor simptome specifice, dar și ca urmare a unei accelerări anormale a bătăilor inimii.

Fără medicamente împotriva febrei

Dacă prezentăm astfel de simptome, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să ne retragem de sub acțiunea razelor solare. Orice măsură de prim ajutor este ineficientă dacă nu stăm la un loc umbros și răcoros. Ținând seama de consecințele unei expuneri prelungite la soare, prezentarea la medic este obligatorie, cu atât mai mult în cazul copiilor și bătrânilor. Nu este recomandat ca persoanele cu insolație să primească medica-mente împotriva febrei, ci mai degrabă să se folosească compresele reci pentru scăderea tem-peraturii. De asemenea, victima nu trebuie băgată în apă rece, pentru că i se poate provoca stop cardio- respirator.

Lichide reci cu zahăr și sare

Este recomandat ca, atunci când prezentăm simptome ale insolației, să bem lichide reci care conțin zahăr și sare, pentru rehidratarea organismului. Ceaiul din flori de romaniță este recunoscut pentru proprietățile sale de ameliorare a simptomelor insolației. Se pot face împachetări cu cearceafuri umede și se poate pune o pungă cu gheață la cap. De asemenea, extremitățile se masează ușor pentru a stimula circulația. Este interzis alcoolul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4483 secunde