Cum "traduce" organismul stresul sau depresia

343
Cum

Articole de la același autor

Depresia, frustrările, furia sau anxietatea sunt doar câteva dintre stările psihice care provoacă adesea probleme de sănătate. Acestea nu se manifestă, însă, întotdeauna numai prin tristețe sau melancolie, ci și prin dureri de cap, stări de vomă, amețeli, reacții cutanate, pusee de tensiune.

Neplăcerile provocate de depresie sau anxietate nu se reduc doar la stări de tristețe, descurajare sau lipsa interesului față de activitățile zilnice. Acestea ajung să fie resimțite de pacienți la nivel fizic, prin dureri puternice de cap, lipsa poftei de mâncare, arsuri gastrice, tulburări de somn, amețeli și chiar reacții cutanate.

Toate acestea sunt semnale de avertizare pe care organismul le transmite atunci când, la nivel psihic, se produc dezechilibre majore.

"Diminuarea marcată a interesului sau a plăcerii de a face activități sau hobbyuri, insomnia, tulburările alimentare sunt doar câteva dintre semnalele pe care corpul nostru încearcă să le transmită atunci când, la nivel psihic și emoțional, se produc dezechilibre. Termenul specific se numește somatizare, adică stări emoționale «traduse» prin diverse afecțiuni.

De altfel, bolile sunt primele semnale că, undeva, ceva a cedat pre-siunilor exterioare, stresului, problemelor, incapacității de a realiza ce ne-am propus. Sunt extrem de multe situații pentru care nu suntem pregătiți și care, negestionate corect, produc efecte și la nivel fizic", explică psihoterapeutul Cristina Gemănaru, coordonatorul Centrului de Autism "Marea Neagră".

Mecanisme de apărare

În cazul tulburărilor psihologice, atât specialiștii în domeniu, cât și medicii recomandă tratarea problemelor de fond, adică eliminarea stresului, a tensiunilor căpătate.

"Incapacitatea organismului de a se adapta la probleme generează zeci de simptome, care mai de care mai neplăcute. Exemplele cele mai frecvente sunt stresul sau emoțiile negative, care se manifestă și la nivel gastric, dar și durerile toracice, efect al tensiunii crescute", a explicat dr. Gherghina Rizea, medic primar pediatru.

Simptome interpretate corect

Corelarea simptomelor cu stările psihice trebuie luată în calcul, spun specialiștii, mai ales dacă pacientul nu are un istoric medical care să indice afecțiunile apărute. Primul pas este înlăturarea stresului și consultarea unui medic sau a psihologului. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5253 secunde