Cum se măsoară corect tensiunea arterială

4379
Cum se măsoară corect tensiunea arterială - 42246265b26d31e381c2fae015462658.jpg
Medicii recomandă ca măsurarea tensiunii arteriale să fie realizată la ambele brațe,
după ce în prealabil pacientul s-a odihnit cel puțin jumătate de oră.

Tensiunea arterială reprezintă forța cu care sângele "apasă" pe pereții arterelor prin care circulă, iar măsurarea ei, periodică, este una dintre cele mai simple și mai la îndemână măsuri de prevenire a afecțiunilor cardiace. Pentru a ob-ține rezultate corecte, măsurarea trebuie efectuată în anumite împrejurări. Dr. Gherghina Stan, medic neurolog la Institutul de Neurologie, atrage atenția că indicat este ca tensiunea arterială să fie măsurată la ambele brațe.
"Se știe bine că măsurarea tensiunii arteriale ne aduce date importante despre dinamica circulației vasculare și despre instalarea unor deficiențe ușor de corectat în prima fază. Este obișnuit să întâlnim diferențe de 10-20 mm Hg de la un braț la altul și din obișnuință ne mulțumim cu o singură măsurătoare, dacă nu evidențiem semne clinice evidente, precum lipsa pulsului, diferența de temperatură tegumentară între cele două brațe, facem referire strict la valoarea pe care am găsit-o. Putem decela din timp apariția unei anomalii în structura și funcția vasculară: diferența de 50-100 mm Hg între cele două brațe poate fi concludentă pentru suspicionarea unei complicații la nivelul arborelui circulator și inițierea unor investigații care să stabilească, cert, tipul de obstacol care împiedică efectua-rea simetrică a circulației sanguine", a afirmat medicul specialist.

Valori mai ridicate iarna și mai scăzute vara
Tensiunea arterială se măsoară în milimetri de coloană de mercur - notați mm col Hg și este considerată normală atunci când valoarea sistolică (presiunea sângelui pompat de la inimă spre celelalte organe) este mai mică de 129 mm col Hg, iar cea diastolică (presiunea sângelui care vine spre inimă, din restul corpului) mai mică de 84 mm Hg. Odată cu înaintarea în vârstă, presiunea sistolică crește, iar cea diastolică scade, întrucât vasele sanguine își pierd din elasticitate. În general, valorile tensiunii arteriale sunt mai scăzute dimineață și mai ridicate spre seară. La fel - sunt mai scăzute vara și mai ridicate în timpul iernii, mai ridicate dacă pacientul stă în picioare când i se ia tensiunea și mai scăzute, dacă stă întins.

Cum este realizată măsurarea
Prin urmare, specialiștii spun că recomandat este ca tensiunea arterială să fie măsurată astfel: pacientul va fi întins pe un pat sau așezat pe un scaun, relaxat și fără a sta cu picioarele încrucișate. În timpul măsurării este bine să nu se miște și să nu vorbească. Înainte de evaluare, cu cel puțin 30 de minute, nu va bea cafea, nu va face efort și nu va fuma.
Tensiometrul este montat direct pe piele, astfel încât manșeta aparatului va acoperi aproximativ două treimi din lungimea brațului (aproximativ 12 - 13 centimetri). Pentru a obține rezultate corecte, este indicat să fie realizate mai multe evaluări - una când pacientul este așezat sau întins, iar a doua după ce a stat în picioare câteva minute. Măsurarea va fi realizată în trei zile consecutive, după repaus, în diferite momente ale zilei, iar valorile vor fi trecute într-un tabel.
Cu ajutorul acestor examinări poate fi depistată din timp hipertensiunea arterială - repetarea măsurărilor este recomandată deoarece sunt persoane care înregistrează valori ridicate ale tensiunii arteriale doar ocazional. Depistarea precoce înseamnă și demararea tratamentului din vreme, înainte de instalarea bolilor cardiovasculare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8205 secunde