Cum scăpăm de strabism

1117
Cum scăpăm de strabism - fotofondstrabism-1437916856.jpg

Articole de la același autor

Strabismul sau privirea încrucișată este o tulburare comună în care ochii nu pot privi în aceeași direcție, în același timp. Strabismul poate fi prezent în permanență sau numai câteodată, la un ochi sau alternând între cei doi ochi. Se manifestă

la 2 - 4 la sută din oameni și este cea mai frecventă tulburare oculară tratată de oftalmologii pediatrici.

"Mrini Eye Hospital este complet dotat pentru tratarea strabismului, ambliopiei și nistagmusului la copii și adulți, iar specialiștii noștri oftalmologi de la Cluj Napoca, cum ar fi conf. univ. dr. Cristina Nicula, medic primar oftalmolog, care se ocupă de acest segment, sunt bine cunoscuți pe plan național pentru tratarea cazurilor de strabism comune, precum și a celor dificile", declară dr. Hicham Mrini, medic specialist oftalmologie în cadrul Clinicii de Oftalmologie Mrini Eye Hospital.

Consecințe grave la copii

La aproximativ doi copii din o sută, ochii nu funcționează la unison dintr-o varietate de motive. În vederea normală, stereoscopică, ambii ochi au drept scop aceeași țintă, iar secțiunea vizuală din creier contopește cele două imagini într-o singură imagine tridimensională.

"Când în copilărie apar nealinieri, consecințele pot fi grave. Dacă ochii se concentrează pe două imagini diferite în același timp, așa cum se obișnuiește în strabism, creierul răspunde adesea ignorând una dintre imagini, ceea ce duce la limitarea vederii. Dacă este lăsată netratată, această afecțiune poate duce la scăderea vederii cu pierderea percepției de profunzime", este de părere medicul Mrini.

Astfel, corecția strabismului în rândul copiilor este indispensabilă. Controlul oftalmologic ar trebui să înceapă cât mai curând, odată cu împlinirea vârstei de șase luni.

"Părinții nu trebuie să ignore strabismul și să îl trateze ca inofensiv sau mai puțin dăunător, deoarece are consecințe grave asupra procesului de dezvoltare a copiilor", ne recomandă specialistul.

Strabismul trădează

un accident vascular, la adulți

În ceea ce privește privirea încrucișată la adulți, aceasta este fie din copilărie, fie dobândită pe parcurs, după o acci-dentare sau o intervenție chirurgicală. S-a estimat că patru adulți din 100 suferă de această afecțiune.

"Cel mai comun caz este că un ochi care a fost corectat de privirea încrucișată prin operație în copilărie, mai târziu deviază și provoacă îngrijorare față de aspectul său. În alte cazuri, un adult se poate afla în această situație ca urmare a unor probleme de sănătate cum ar fi: afectarea nervilor cranieni, în urma unor lovituri la cap sau a unui accident vascular cerebral sau ca o complicație a diabetului", explică dr. Hicham Mrini.

Potrivit acestuia, în astfel de cazuri, oamenii vor suferi cel mai probabil de diplopie sau vedere dublă. Simptomele tipice ale strabismului la adulți includ oboseală, vedere dublă, dificultăți cu vederea de aproape și pierderea vederii stereoscopice.

"Mulți adulți cu strabism sunt preocupați de aspectul lor și de impactul pe care acesta îl are asupra relațiilor lor profesionale și sociale. Adulții care au strabism și sunt deranjați de vederea dublă pot fi ajutați prin intervenția chirurgicală adecvată", mai spune specialistul. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9699 secunde