Cum îți dai seama că un copil suferă de autism

642
Cum îți dai seama că un copil suferă de autism - cumitidaiseama-1427993730.jpg

Articole de la același autor

Cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, Asociația "Împreună Pas cu Pas" trage un puternic semnal de alarmă cu privire la creșterea, de la an la an, a numărului de copii care se nasc cu autism în România.


La nivel național, anul 2012 înregistra 7.179 de persoane diagnosticate cu autism, potrivit statisticilor Ministerului Sănătății, însă specialiștii sunt de părere că, în realitate, numărul este chiar de 2-3 ori mai mare. Totodată, reprezentanții Asociației sunt de părere că ar trebui să existe o strategie națională pentru conștientizarea populației cu privire la autism și, la ora actuală, nu există niciun plan concret de cercetare și combatere a acestui fenomen.


"Mulți părinți ne întreabă cum își pot da seama dacă micuții lor suferă sau nu de autism. Există câteva semnale de alarmă, care ar putea fi un motiv de îngrijorare pentru părinții, și anume dacă: nu reușesc să scoată niciun cuvânt până la vârsta de 16 luni, nu răspund la nume, nu combină două cuvinte până la vârsta de 2 ani, au un contact vizual redus, se atașează de o jucărie sau de un obiect anume, nu știu să se joace cu o jucărie, au activități repetative și stereotipe, au obsesii cu privire la menținerea obiceiurilor (a rutinelor). Totuși, se recomandă părinților să consulte un specialist, deoarece aceste semnalmente pot fi uneori înșelătoare, iar specialistul le poate spune dacă micuțul suferă de autism sau nu", declară psihologul Nicoleta Burlacu, președintele Asociației "Împreună Pas cu Pas".


Metoda care poate îmbunătăți semnificativ viața persoanelor cu autism și care a dat până în prezent rezultatele cele mai bune, este terapia cognitiv - comportamentală sau terapia comportamental aplicată ABA (Applied Behavior Analysis).


Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică, care apare, adeseori, la naștere sau la vârsta de 18 luni a copilului. Autismul este un sindrom comportamental caracterizat prin dificultăți în comunicare și limbaj, social și comportamental (prin comportamente stereotipe, repetitive, autostimulări). Statisticile arată că autismul apare mai des la băieți decât la fete, proporția fiind de 1 la 4 copii.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9746 secunde