Copiii cu autism își depășesc limitele! Aleargă la Semimaratonul București

682
Copiii cu autism își depășesc limitele! Aleargă la Semimaratonul București - fondsemimaraton-1462890728.jpg

Articole de la același autor

Psihologul Adrian Gemănaru, din Constanța, va alerga, alături de 14 copii diagnosticați cu autism și 10 psihologi din cadrul Centrului de Autism "Marea Neagră", la Semimaratonul Internațional București - Cursa Copiilor, pentru drepturile persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist.

Motivul principal pentru care s-a format grupul "Alerg pentru Autism Marea Neagră" a fost afirmația unui medic, care a susținut că acești copii, diagnosticați cu tulburări din spectrul autist, nu pot duce cu succes o activitate până la capăt. Pentru a-l contrazice pe medicul care nu dădea șanse mari persoanelor cu dizabilități, Centrul "Marea Neagră" a organizat, în februarie 2015, primul eveniment sportiv dedicat copiilor cu autism, unde aceștia au alergat câțiva kilometri pe nisipul înghețat din stațiunea Mamaia.

"Este prima dată în România când un grup atât de mare de copii speciali intră în concurs alături de copiii tipici. Am luat decizia ca tricourile de concurs să fie personalizate cu numele fiecărui copil și o calitate sau un sentiment specific acestuia: ambiție, curaj, carismă ori speranță. Vom avea o «Cursă a Sentimentelor»", declară psihologul Adrian Gemănaru, președintele Centrului "Marea Neagră".

În general, amintește psihologul, toate evenimentele caritabile care se organizează pentru persoanele cu dizabilități au loc fără participarea acestora, însă Centrul "Marea Neagră" dorește să demonstreze opiniei publice din România că limitele pot fi depășite și că acești copii pot lupta pentru drepturile lor.

"Am mari emoții pentru copilul meu, dar cred foarte mult în el. Această cursă de alergare este unul din acele momente în care ești mândru de copilul tău și de medalia primită de el la final. Realizezi că speranța există și trebuie doar să crezi în ea", afirmă Leonard, tatăl lui Andrei, un copil diagnosticat cu autism.

De cealaltă parte, organizatorul Semimaratonului Internațional București amintește că "Bucharest Running Club" dezvoltă și organizează cele mai mari evenimente internaționale de alergare de masă din România, cu viziunea de a oferi cadrul pentru ca fiecare persoană participantă - adult sau copil - să devină o versiune mai bună a lui însuși, să își depășească limitele și să creadă în șansele proprii de succes.

Instituțiile statului nu sprijină suficient copiii cu autism

Adrian Gemănaru, singurul psiholog din România acreditat în delfinoterapie de mai multe comisii internaționale, amintește că România are o rată destul de mare de copii diagnosticați cu autism, numai la Centrul "Marea Neagră" fiind diagnosticați, anual, peste 150 de copii cu această afecțiune. În același timp, specialistul consideră că realitatea este una dureroasă, trebuie trase semnale de alarmă și luate de urgență măsuri, iar instituțiile abilitate ale statului trebuie să înțeleagă că, fără ajutorul lor, fără fonduri alocate pentru cercetarea în domeniu, România va întâmpina probleme extrem de grave în viitor.

"Atât eu, cât și alți colegi din România și din străinătate realizăm cercetări serioase și încercăm să găsim soluții cât mai eficiente pentru a lupta cu această tulburare serioasă cu care se confruntă mulți copii din România, însă nu primim deloc sprijin din partea insituțiilor abilitate ale statului. Toate cercetările realizate de noi, în România, sunt realizate din fonduri proprii. Trecând peste aceste bariere cu care ne confruntăm în țară, consider că participarea a 14 copii speciali la cel mai important eveniment de alergare din România reprezintă un moment important pentru noi, ca specialiști, să putem demonstra că munca noastră, reprezentată de sute de ore de terapie psihologică, duce la o integrare a acestor copii în societate", conchide psihologul Adrian Gemănaru. 

Citeşte articolul integral pe sănătate.cugetliber.ro

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3096 secunde