Copii perfect sănătoși născuți din mame seropozitive. HIV-ul poate fi ținut sub control

2051
Copii perfect sănătoși născuți din mame seropozitive.  HIV-ul poate fi ținut sub control - fondhiv-1480600716.jpg

Articole de la același autor

În fiecare an, la începutul lunii decembrie, sunt comemorați toți cei care au pierdut lupta cu HIV și SIDA. Această perioadă este un prilej de a stabili noi obiective pentru combaterea maladiei și pentru prevenirea răspândirii virusului.

Anul acesta, specialiștii atrag atenția asupra beneficiilor tratamentului precoce, pentru cei infectați cu HIV. Recomandările Organizației Mondială a Sănătății (OMS) arată că tratamentul este cea mai bună metodă de prevenire a răspândirii HIV.

"Începutul lunii decembrie este un prilej de a comemora viețile celor care nu mai sunt printre noi, dar și de a coagula societatea civilă, pentru a preveni transmiterea infecției cu HIV. Până acum s-a vorbit despre importanța prezervativului însă, începând de anul acesta, OMS a publicat o serie de ghiduri în care vorbește despre tratamentul ca prevenire, în sensul că persoanele infectate cu HIV trebuie să aibă acces la tratament, imediat după diagnosticare, indiferent de starea lor de sănătate. Acesta este și me-sajul Fundației Baylor «Marea Nea-gră». Ne interesează ca pacienții, dar și autoritățile, să ia seamă de indicațiile OMS, iar tratamentul să fie folosit ca prevenire, pentru că, în felul acesta, o persoană infectată cu HIV nu mai transmite infecția, dincolo de faptul că ea însăși este protejată de evoluția nefavorabilă a bolii", a declarat Ana-Maria Schweitzer, directorul executiv al Fundației Baylor "Marea Neagră".

200 de copii din mame cu HIV, la Constanța

La rândul său, medicul Rodica Mătușa subliniază succesul terapiei antiretrovirale, atunci când vine vorba despre copiii persoanelor infectate cu HIV.

"Toată lumea ar trebui să pună pe primul plan «să nu mai avem copii infectați». Protocolul este bine stabilit, mama trebuie să facă terapie, să facă cezariană, copilul trebuie să pri-mească lapte praf. În Constanța, transmiterea verticală, de la mamă la copil, este de aproximativ 1% și vorbim aici despre mame care sunt diagnosticate și care transmit infecția cu HIV la naștere, nu despre pacientele cunoscute, care fac terapie antiretrovirală", spune dr. Mătușa.

Medicul infecționist explică faptul că, în județul Constanța, s-au născut aproximativ 200 de copii sănătoși, pentru că mamele au respectat tratamentul.

"Avem familii fericite pentru că foștii copii infectați au ajuns mame și au copii sănătoși. Așa că putem vorbi și de bunici fericite. Pentru viitor este foarte important ca terapia antiretrovirală să fie începută cât mai devreme posibil, atunci când s-a pus diagnosticul. Infecția cu HIV este, în zilele noastre, o boală cronică. Cei care sunt tratați au o evoluție favorabilă, sunt părinții unor copii sănătoși și nu transmit infecția, dacă terapia este făcută după toate indicațiile medicilor. Tratamentul trebuie administrat ca metodă de prevenire. Până acum, terapia nu se începea decât atunci când imunitatea era compromisă. Acum este demonstrat că nu putem obține vindecarea SIDEI, dacă nu se începe tratamentul imediat după ce a fost diagnosticată persoana infectată HIV. Tratarea infecției cu HIV este obiectivul major pentru lumea științifică. Pentru a reuși, trebuie respectate recomandările OMS, iar îndemnul Fundației Baylor este: «Tratați cât mai devreme persoanele infectate cu HIV, ca metodă de prevenire a răspândirii infecției!»", a mai declarat medicul infecționist.

Statisticile arată că în prezent, în România, 50% dintre cuplurile care au copii sunt discordante, unul dintre parteneri fiind HIV-pozitiv, iar celălalt HIV-negativ. De asemenea, 58% dintre cazurile de infecție se găsesc în cuplurile heterosexuale, 1-2% pe cale verticală, de la mamă la copil. S-a înregistrat o creștere cu 17% a transmiterii la homosexuali și același procent la consumatorii de droguri intravenoase.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4633 secunde