Consultația preoperatorie: de la starea de sănătate la pregătirea psihologică

489
Consultația preoperatorie: de la starea de sănătate la pregătirea psihologică - consult-1357483844.jpg
Rolul consultației preoperatorii nu este doar o regulă a sistemului de sănătate, ci și un moment crucial de stabilire a stării de sănătate a pacientului și de pregătire a acestuia pentru actul chirurgical în sine, indiferent de gradul de dificultate al acestuia.

Un act de protocol

După pregătirea pacientului și informarea completă a acestuia privind operația la care va fi supus, medicul chirurg explică atât complicațiile cât și beneficiile unui asemenea act, pentru ca pacientul să își poată da acordul scris pentru intervenție. "Conform ghidurilor American Society of Antesthesiologist, evaluarea preanestezică este definită ca procesul de evaluare clinică și paraclinică a pacientului în vederea efectuării unei anestezii pentru o intervenție chirurgicală și este responsabilitatea medicului anes-tezist. Medicii susțin că o bună pregătire preoperatorie cu opti-mizarea stării de sănătate a pacientului și planificarea celui mai potrivit management pre, intra și postoperator îmbunătățește prog-nosticul bolnavului" explică dr. Irina Dincă, medic primar anestezie-terapie intensivă în ghidul medical al spitalului ISIS.

Evaluarea stării fizice, un indice al sănătății

Evaluarea stării fizice este la fel de importantă ca diagnosticul în sine, deoarece toate datele din istoricul medical al pacientului care sunt cumulate simptomele afecțiunii pentru care se intervine, permit prevederea eventualelor dificultăți sau probleme din timpul operației. Un alt element util în acest stadiu de evaluare sunt testele specifice bolilor cronice sau care se impun în funcție de vârsta pacientului. De exemplu, pentru pacienții care suferă de boli cardio-vasculare și sunt trecuți de vârsta de cincizeci de ani, teste ca EKG sau radiografia toracică sunt extrem de importante.

Teste de rutină

Printre testele uzuale care nu lipsesc din momentul de pregătire al pacientului sunt, în general probe de sânge: hemograma standard, care indică timpul de coagulare a sângelui, glicemia și nu în ultimul rând sumarul de urină. În plus, informarea pacientului cu privire la tehnica antestezică și aparatura medicală utilizată în timpul operației fac parte tot din procedura de pregătire a acestuia.

Pacientul trebuie pregătit psihologic

Este binecunoscut faptul că frica și anxietatea sunt factori agravanți ai numeroaselor complicații apărute postoperator. Studiile clinice au arătat că în apariția unora dintre aceste complicații rolul jucat de factorii psihologici a fost definitoriu pentru apariția durerii sau a reacțiilor neuro - vegetative. De aceea, abordarea medicală însoțită de cea umană pot elimina din stresul preoperator, pacientul depășind mai ușor momentul chirurgical.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 05 Ianuarie 2013
Stire din Actual : Nelson Mandela și-a revenit după operație
Pagina a fost generata in 0.2741 secunde