Condamnați la suferință! Cum pot fi îngrijiți gratuit bolnavii la domiciliu

365
1
Condamnați la suferință! Cum pot fi îngrijiți gratuit bolnavii la domiciliu - condamnatilasuferinta1-1416749370.jpg

Articole de la același autor

Sute de constănțeni, "condamnați" la pat de boli extrem de grave, precum cancerul, sunt prinși în tăvălugul birocratic atunci când încearcă să își facă dosarul pentru îngrijirile la domiciliu. Peste 140 de dosare pentru accesarea acestui tip de servicii medicale au fost depuse, până luna aceasta, la Casa de Asigurări de Sănătate Constanța. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească acești bolnavi sunt însă foarte stricte.

În cursul anului 2014, până la jumătatea acestei luni, s-a depus și înre-gistrat la CJAS Constanța un număr de 141 de dosare pentru care s-au obținut decizii de îngrijiri la domiciliu.

Recomandarea pentru efectuarea serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu se face de către medicii de specialitate din ambulatoriu, inclusiv medicii de familie și de către medicii de specialitate din spitale la externarea asiguraților, medici aflați în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate, ca o consecință a actului medical propriu.

"Îngrijirile la domiciliu sunt, la ora actuală, servicii foarte noi pentru sistemul sanitar din țară. Cât privește condițiile pe care pacienții trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de aceste îngrijiri sunt, și ele, foarte stricte. În acest sens, se ține cont de performanța ECOG a acestuia, adică de precizarea activităților zilnice pe care asiguratul nu le poate îndeplini.

În funcție de statusul de performanță ECOG, bolnavul poate fi: incapabil să desfășoare activități casnice, este imobilizat în fotoliu sau pat peste 50% din timpul zilei, necesită sprijin pentru îngrijirea de bază (igienă și alimentație și mobilizare) - statusul de performanță ECOG 3.

Complet imobilizat la pat, dependent total de altă persoană pentru îngrijirea de bază (igienă, alimentație, mobilizare) - statusul de performanta ECOG 4.

Tariful pe caz pentru un episod de îngrijire la domiciliu se obține înmulțind numărul de zile de îngrijire corespunzător unui episod de îngrijire la domiciliu cu tariful pe o zi de îngrijire la domiciliu. Tariful maximal pe o zi de îngrijire la domiciliu este de 55 lei, pentru îngrijirile acordate asiguraților cu status de performanță ECOG 4 și tariful maximal pentru o zi de îngrijire acordat asiguraților cu status de performanță ECOG 3 este de 50 lei. În tariful pe o zi de îngrijire sunt incluse costurile materialelor sanitare pentru realizarea serviciului de îngrijire la domiciliu. Prin o zi de îngrijire se înțelege efectuarea de către furnizor a minimum o vizită la domiciliu conform recomandării, pentru un asigurat", a precizat, pentru "Cuget Liber", Carmen Laura Maxim, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța.

Cine are prioritate

Deși nu mai există liste de așteptare, reprezentanții CJAS susțin că soluționarea dosarelor se realizează după:
 data înregistrării cererilor și după gradul de boală și necesitățile pacienților. Pe de altă parte, pentru fiecare etapă de îngrijire, pacienții sunt obligați să obțină de la stat câte o recomandare scrisă, lucru care poate "lungi" procesul de accesare al serviciilor. 
"Criteriile de prioritate, precum și cele pentru soluționarea listelor de prioritate țin cont de data înregistrării cererilor la casa de asigurări de sănătate, de tipul și stadiul afecțiunii pentru care a fost efectuată recomandarea și de nivelul de dependență al bolnavului. Un episod de îngrijire este de maxim 30 de zile de îngrijiri.

Fiecare episod de îngrijire se recomandă utilizând un nou formular de recomandare. În situația în care, conform recomandării pentru îngrijiri medicale la domiciliu, îngrijirile nu sunt acordate în zile consecutive, la calcularea celor 90 de zile, în ultimele 11 luni se iau în calcul numai zilele în care s-au acordat îngrijirile", a completat reprezentantul CJAS.

Mai mult decât atât, sunt prea puțini medici specializați să acorde servicii de acest tip, în această categorie intrând și îngrijirile paliative, adică cele pentru bolnavii aflați în ultimele stadii de boală. 


Comentează știrea

1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

Articole pe aceeași temă

Duminică, 02 Noiembrie 2014
Stire din Sănătate : Sprijin pentru copiii bolnavi de cancer
Pagina a fost generata in 0.5021 secunde