Cuget Liber Constanta pe Facebook
Aboneaza-te Cuget Liber Constanta
Ştire online publicată Luni, 13 Iulie 2009. Autor : Florentina BOZÎNTAN - DUMITROV

Ciocolata de pe tarabă vă îmbolnăvește de urticarie

Măreşte dimensiunea textului
Preparatele alimentare din comerț trebuie consumate imediat după ce au fost gătite
cc48bf2b2a320e7affeaa073fa2f4766.jpg
Riscul apariției urticariei acute crește în timpul verii, principalii factori favorizanți fiind alimentele alterate și soarele. Din acest motiv, specialiștii vă sfătuiesc să evitați consumul alimentelor și fructelor care au fost expuse timp îndelungat la soare.
Urticaria este una dintre cele mai frecvente reacții alergice. Potrivit dr. Gheorghe Nicola, șeful Clinicii de Boli Dermato-Venerice din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, afecțiunea se manifestă prin apariția unei erupții roșii pe piele, cu proeminențe albicioase, pruriginoase. De-a lungul vieții, aproximativ 15% din populație prezintă episoade de urticarie, în special în timpul copilăriei. Erupția poate apărea pe toată suprafața corpului sau pe anumite porțiuni, precum mâini, gât, decolteu etc, dacă este cauzată de expunerea la soare.
În cele mai multe dintre cazuri însă, urticaria este provocată de consumul unor alergeni. „Erupția de natură alergenică, urticaria acută este determinată în mod frecvent de căpșuni, cireșe, piersici cu puf sau caise. Pe lista alergenilor care pot cauza urticarie se află și fructele exotice, produsele lactate, ouăle, alunele, peștele și nucile”, ne-a spus dr. Gheorghe Nicola.

Produsele cu ciocolată sau cola nu trebuie expuse la soare
În perioada verii, urticaria acută este determinată și de consumul alimentelor care au fost expuse vreme îndelungată la soare și a celor alterate, achiziționate din alimentația publică. „Riscul de a face o formă de urticarie crește în cazul alimentației publice. Pe primele locuri, ca alergeni, se situează shaorma, peștele hamsie și înghețata. Căldura reprezintă un factor favorizant, astfel că și produsele care conțin ciocolată, precum cele de patiserie, sau cola, dacă sunt ținute în soare, pot cauza urticarie”, a atras atenția specialistul.
Drept pentru care, trebuie respectate anumite reguli în achiziționarea și consumarea produselor din comerț. „Asta nu înseamnă că nu trebuie să mai cumpărați din alimentația publică. Produsele pot fi consumate, dar cu precauție. Dacă alimentele sunt servite imediat după preparare nu este nicio problemă. Riscul apare în cazul preparatelor care sunt reîncălzite sau care au fost expuse la soare”, a afirmat medicul.
Manifestările clinice ale afecțiunii apar după câteva zeci de minute de la expunerea la alergen și pot persista de la câteva ore, la mai multe zile. În cazurile severe se poate ajunge la tumefacția limbii, a feței sau a altor extremități sau chiar la șoc anafilactic.
Pentru tratament, este recomandată consultarea medicului de familie sau a specialistului.
Trimite ştirea prietenilor tăi :

Top ştiri Sănătate

anunturi.cugetliber.ro

Angajam persoane calificate ca instalatori pentru Franta.Salarul este de 1.500 ...
Vand seturi jante aliaj cu sau fara anvelope 13,14,15,16,17 second hand Germania.
Vand mobila second hand Germania: canapele si coltare extensibile si ...

Ştirile zilei de luni / 13.07.2009

Ştiri din Sport Internațional

Ştiri din Life and Style

Ştiri din Constanța în imagini

Ştiri din IT

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare