Ce este degenerescența maculară?

632
Ce este degenerescența maculară? - fonddegenerescentamacularageorge-1359729520.jpg
Mulți oameni nu realizează că au o problemă oftalmologică decât atunci când tulburarea vederii devine evidentă. Degenerescența maculară, o afecțiune întâlnită din ce în ce mai frecvent, poate fi depistată din stadiile incipiente și tratată corespunzător, pentru a se evita riscul pierderii vederii. 


Degenerescența maculară reprezintă deteriorarea maculei. Dr. George Ilie, medic oftalmolog în cadrul cabinetului Doraly Optic, a explicat: "Macula este o mică arie a retinei, la nivelul fundului ochiului, care ne permite să vedem clar detaliile fine și să îndeplinim activități precum cititul și șofatul. Când macula nu funcționează corect, vederea centrală poate fi afectată de încețoșare, pete negre sau distorsiuni. Degenerescența maculară afectează abilitatea de a vedea la distanță sau la apropiere. Astfel, anumite activități - cititul, introdusul aței în ac - pot deveni dificile sau imposibile. Deși degenerescența maculară modifică vederea în porțiunea centrală a retinei, ea nu afectează vederea periferică. De exemplu, puteți vedea conturul ceasului, dar nu puteți spune cât este ceasul. Degenerescența maculară, deși nu conduce rapid la orbire, devine invalidantă în timp, prin dispariția vederii centrale".

Cum se diagnostichează degenerescența maculară?

Medicul specialist în oftalmologie a atras atenția că multe persoane nu realizează că au o problemă maculară decât atunci când tulburarea vederii devine evidentă. "Oftalmologul dumneavoastră poate detecta degenerescența maculă în stadiul incipient, în timpul examenului oftalmologic, la examenul fundului de ochi. Un test simplu de diagnostic este testul Amsler, în care priviți un careu asemănător cu hârtia milimetrică", a subliniat specialistul.

Cum se manifestă degenerescența maculară?

Potrivit dr. George Ilie, degeneres-cența maculară legată de vârstă apare de obicei după vârsta de 50 de ani și poate determina simptome diferite la diferiți pacienți. Pot apărea următoarele semne: cuvintele de pe o pagină apar voalate; în centrul câmpului vizual apare o zonă întunecată sau goală; liniile drepte apar distorsionate.

Principalii factori de risc sunt: expunerea la lumina puternică, vârsta peste 60 de ani, colesterolul crescut, fumatul, diabetul zaharat, predispoziția familială.

Tratament și prevenție

"Cercetările arată că suplimentele nutritive pe bază de antioxidanți, acizi grași nesaturați, luteina, vitaminele, zincul, cuprul și seleniul ar putea preveni sau chiar încetini procesele de degenerescență maculară. Luteina, un constituent de bază al pigmentului macular, are o importantă acțiune de protecție împotriva radiației luminoase albastre, reducând riscul de apariție a degenerescenței maculare. Astaxantina (antioxidant natural) și acizii grași esențiali polinesaturați pot ameliora și îmbunătăți metabolismul retinian", a precizat medicul.

Dacă observați cele mai mici semne ale degenerescenței maculare (imagine voalată, distorsionată, pete negre în centrul câmpului vizual) prezentați-vă imediat la medicul oftal-molog pentru un consult de specialitate, deoarece diagnosticul și tratamentul precoce al acestei afecțiuni reduc substanțial riscul pierderii vederii. Dr. George Ilie poate fi găsit la cabinetul din Doraly Mall sau la numărul de telefon 0729.177.000. Mai multe detalii puteți găsi pe pagina web www.romedic.ro/doraly. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 01 Februarie 2013
Stire din Sănătate : Unguentele agravează conjunctivita
Miercuri, 21 Noiembrie 2012
Stire din Sănătate : Atenție, chalazionul necesită operație!
Pagina a fost generata in 0.3608 secunde