Ce afecțiune poate ascunde durerea de stomac

441
Ce afecțiune poate ascunde durerea de stomac - fondgastromond3-1375373246.jpg

Articole de la același autor

Durerile de stomac, tusea uscată sau senzația de "nod în gât" se pot confunda cu problemele cardiace, spun medicii, însă principala problemă este refluxul esofagian care în timp, produce ulcerul esofagian, o boală greu de ținut sub control.

Fumătorii, cei mai predispuși la boală

Principalii factori de risc în apariția bolii de reflux esofagian sunt fumatul, diabetul zaharat și obezitatea, fapt pentru care medicii recomandă ca persoanele care se știu cu astfel de obiceiuri sau probleme să renunțe la ele și să își reechilibreze stilul de viață.

"Simptomele de BRGE, așa cum este cunoscută boala de reflux esofagian includ refluxul acid și arsurile retrosternale. Ambele sunt simptome descrise de mulți pa-cienți la anumite intervale de timp.

Când acuzele sunt prezente cel puțin de două ori pe săptămână sau interferă calitatea vieții, sunt descrise ca boala de reflux gas-troesofagian. Principalele simpto-me sunt: dureri toracale, dificultăți la înghițire (disfagie), tuse uscată, răgușeală, «gât uscat», regurgitații alimentare sau acide, senzație de «nod în gât». Cei mai afectați sunt pacienții cu obezitate, fumătorii, la care se adaugă și alte riscuri asociate, hernia hiatală, sarcina, astmul și diabetul zaharat", explică dr. Cosmin Popa, medic specialist gastroenterologie în cadrul Clinicii Gastromond.

În cazul în care alimentele stau un timp îndelungat în stomac, înainte de a înainta în intestin, adică golirea gastrică întârziată, riscul de a se produce refluxul conținutului gastric va fi mai mare. În plus, o masă bogată va produce umplerea stomacului și va crește probabilitatea de a se produce reflux gastroesofagian prin relaxarea sfincterului esofagian inferior.

Cancerul de esofag, marea problemă

Deși mulți dintre pacienți nu consideră că această afecțiune le-ar putea pune sănătatea în pericol, medicii susțin că ea poate produce leziuni la nivelul esofagului ce pot declanșa o formă de cancer foarte severă.

"Multe persoane care au boala de reflux gastroesofagian simptomatică au esofag Barret, iar această afecțiune poate cauza cancer esofagian. De altfel, inflamația cronică a mucoasei esofagiene poate produce mai multe complicații: stricturi esofagiene, adică îngustarea cicatriceală a lumenului esofagian,ulcer esofagian, leziuni precanceroase. Este necesară o programare la medicul specialist dacă frecvența și intensitatea simptomelor se accentuează", completează medicul.

Pentru depistarea bolilor de reflux gastroesofagian echipa de specialiști gastroenterologi din cadrul Centrului Medical Gastromond oferă posibilitatea de investigații gastroenterologice menite să le depisteze: endoscopii cu și fără anestezie, dar și alte investigații gratuite menite să descopere bolile de reflux gastroesofagian sau să prevină instalarea lor în organism prin consultații, analize medicale de laborator, consiliere și tratamente perfuzabile.

Prezentarea la medicul specialist de gastroenterologie se face în baza biletului de trimitere de la medicul de familie și dovada de asigurat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9278 secunde