Care este boala infertilității masculine

372
Care este boala infertilității masculine - ceesteboalainfertilitatiimasculi-1393359293.jpg

Articole de la același autor

Dacă, în cazul femeilor, infertilitatea sau chiar sterilitatea sunt provocate de disfuncții ovariene, chisturi sau lipsa ovulației, în cazul bărbaților, putem vorbi despre varicocel sau "boala infertilității masculine". Singura modalitate de tratament este cea chirurgicală, însă medicii spun că, dacă este depistată în fază incipientă, boala nu afectează fertilitatea bărbatului. 


Asemănat chinuitoarelor varice pe care femeile încearcă din răsputeri să le ascundă, varicocelul este o formațiune varicoasă prezentă în scrot. 
În ciuda faptului că în majoritatea cazurilor este poziționat pe partea stângă, și deci fără o afectare majoră a fertilității bărbatului, cazu-rile în care acesta este poziționat pe partea dreaptă, în testiculul drept, poate provoca sterilitate. 
"Fără să intrăm în detalii anatomice, în 90% dintre cazuri, acesta este poziționat în stânga. Dacă este depistat din tinerețe, în fază incipientă, pacientul va suferi o operație în abdomenul inferior, la fel ca și o operație de apendicită. Dacă, însă, vorbim de o poziționare pe testiculul drept, vorbim despre niște pachete varicoase, asemănătoare varicelor pe care le fac femeile pe picioare. Din start, eli-minăm varianta că varicocelul se tratează altfel decât chirurgical. 
De altfel, acum 20 de ani, controlul tinerilor care erau chemați la recrutare sau cei care se înscriau la facultate viza și depistarea varicocelului", a explicat dr. Viorel Tode, medic primar urolog. 


"Operația ferește bolnavul de recidive" 
Metoda utilizată de specialiști pentru a opera bolnavii poartă denumirea unui cadru medical care a inventat-o. Este singura posibilitate de a trata varicocelul și de a scăpa bolnavul de recidivă. 
"Procedura chirurgicală se numește «Ivanisevici», după numele inventatorului român, medicul care a realizat pentru prima dată aceas-tă operație. Dacă apare varicocelul pe partea dreaptă, este un semn periculos, pentru că poate să fie semn secundar al unui cancer de rinichi. Un rinichi canceros apasă pe vena spermatică și se produce o stază, ca un garou pe sistemul vascular de la nivelul testiculului. Principalul este ca pacientul să se prezinte la medic și să accepte operația. Neglijența, care la noi domină foarte mult în rândul pacienților, duce la probleme care nu mai au rezolvare. 
Ideea este ca pacientul să nu se trateze singur sau după ureche și să se prezinte la un urolog sau la un chirurg", completează medicul. 
Ecografia testiculară asociată cu ecografia Dopller confirmă varicocelul și arată stagnarea sângelui în venele varicoase, dilatate. Spermograma e de obicei afectată, astfel că spermatozoizii au mobilitatea redusă. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 04 Decembrie 2013
Stire din Sănătate : Luna infertilității, la Euromaterna
Marţi, 03 Decembrie 2013
Stire din Sănătate : Luna infertilității la Euromaterna
Sâmbătă, 02 Noiembrie 2013
Stire din Sănătate : Ce factori pot determina infertilitatea
Pagina a fost generata in 0.7017 secunde