Când sunt alunițele motiv de îngrijorare

3963
Când sunt alunițele motiv de îngrijorare - 30763202b3e5355087c98e1888509216.jpg
Alunițele au farmecul lor - drept dovadă, sunt destule vedete pentru care au devenit un semn distinctiv. Sunt însă cazuri în care alunițele ar trebui să îngrijoreze și să determine consultarea unui medic dermatolog. Una dintre aceste situații este atunci când formațiunea își schimbă dimensiunile și culoarea.

Formațiuni pigmentate de dimensiuni, forme și culori diferite, alunițele apar în urma acumulării de melanocite (celule formatoare de melanină - pigment organic de culoare neagră, care conține fier și sulf și se găsește în păr ori piele), în perioada copilăriei sau adolescenței. Alunițele mai pot apărea la femei și în perioada sarcinii, urmare a dereglării nivelului hormonal. Medicii dermatologi au atras atenția în nenumărate rânduri că din alunițe se pot dezvolta melanoame, ce pot fi cancerigene. Nu toate alunițele trebuie să alerteze însă.
Dr. Oana Clătici, medic dermato-venerolog în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București, a arătat care sunt situațiile în care consultarea unui specialist este obligatorie: "Trebuie să alerteze apariția unei noi alunițe, care se modifică rapid în dimensiune și culoare, dar și dacă alunița își schimbă conturul sau apare durerea și ulcerarea. Se mai impune consultarea medicului și dacă alunița a fost traumatizată sau sângerează".
În momentul consultului, medicul va evalua gradul de risc al pacientului de a dezvolta cancer de piele și va recomanda luarea măsurilor preventive necesare. În principal, evitarea expunerii zonei respective la soare și evitarea rănirii sau iritării aluniței - mai ales dacă este poziționată în zona lenjeriei intime, a curelei, a bretelei de sutien sau la gulerul cămășii.

Blonzii sau roșcații, cu ochi deschiși la culoare, predispuși la cancer
Specialistul a adăugat că au un risc crescut de a dezvolta cancer de piele persoanele care au în istoricul medical al familiei cazuri de cancer de piele sau alte forme de neoplazie, persoanele cu părul blond sau roșcat și ochi albaștri sau verzi, "cu incapacitatea de a se bronza și care se ard extrem de ușor". Totodată, risc ridicat au și persoanele care utilizează aparatele de bronzat, cele care au un număr crescut de pistrui și alunițe, bolnavii care au urmat tratamente de radioterapie sau medicamente imunosupresoare sau au o infecție cu tulpini oncogene HPV.

Melanomul poate apărea spontan
Melanomul, care se dezvoltă din alunițele care și-au modificat dimensiunea și culoarea sau au sângerat, este, potrivit dr. Oana Clătici, "cancerul melanocitelor" și poate fi vindecat dacă este depistat în stadiu precoce. "Melanomul poate apărea spontan, ca o pată pigmentată cutanată sau o aluniță nouă care crește în interiorul sau pe lângă o pată pigmentară preexistentă. La bărbați, este localizată în general pe spate, cap sau gât, iar la femei pe gambe sau trunchi. Poate să apară pe mâini sau picioare", a mai spus specialistul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2379 secunde