Cancerul tiroidian, o boală care afectează în special femeile

14883
3
Cancerul tiroidian, o boală care afectează în special femeile - 77c80d023cdbb58b03fa8367b709d52f.jpg

Articole de la același autor

Printre formele rare de neoplazii se numără și cancerul tiroidian, dar în ultima perioadă numărul constănțenilor care sunt diagnosticați cu această boală este în creștere. Medicii spun că afecțiunea este tratată cu succes, dacă pacienții se prezintă din vreme la consult.

Glanda tiroidă este situată în partea anterioară a gâtului, are forma unui fluture, iar rolul ei este de a produce hormoni care să regleze modul de utilizare a energiei și de a ajuta corpul să funcționeze normal. Cancerul tiroidian apare atunci când se dezvoltă celule anormale la nivelul respectivei glande. Deși este o formă rară de neoplazie, dr. Manuela Mincă, medic chirurg (supraspecializare chirurgia tiroidei) în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, a declarat pentru "Cuget Liber" că evoluția cazurilor este pozitivă de cele mai multe ori. "Evoluția este favorabilă, cancerul tiroidian este vindecabil, dacă este depistat în timp util. Pacienții care au probleme cu glanda tiroidă se prezintă la medicul endocrinolog, pentru tratament medicamentos. Dacă se constată că tratamentul medicamentos nu are efect, iar simptomele nu dispar, nu trebuie administrat un timp îndelungat, căci există posibilitatea să fie un cancer, iar amânarea operației îngreunează munca chirurgului", a afirmat specialistul constănțean.

Simptome similare cu ale altor afecțiuni
Simptomele cancerului tiroidian sunt asemănătoare cu ale altor afecțiuni, motiv pentru care într-o primă fază nu îngrijorează prea tare: tumefierea sau creșterea în volum a gâtului este cel mai comun simptom, ce poate fi asociată cu durerea în gât (uneori și a urechilor), cu dificultate la înghițire, respirație greoaie, răgușeală, tuse continuă, fără prezența răcelii.
Acest tip de cancer poate apărea la orice vârstă (potrivit medicului, a fost diagnosticat la persoane cu vârste între 30 și 50 de ani, și mai ales la foarte mulți tineri în ultima perioadă). Mai mult, statistica arată că neoplazia respectivă este mai frecvent întâlnită la femei și în special la cele care au asociate și alte afecțiuni hormonale.
Cauzele exacte ale apariției cancerului tiroidei nu sunt cunoscute. Potrivit dr. Manuela Mincă, această neoplazie poate fi transmisă ereditar, poate apărea urmare a lipsei iodului din alimentație sau a expunerii la iradieri. "În ceea ce privește iodul din alimentație, sunt controverse. În jurul lui 1950 s-a introdus sarea iodată în alimentație, spunându-se că este nevoie de iod. Efectul a fost însă de dublare a numărului de cancere. Eu, personal, consider că administrarea de sare iodată este un atentat la sănătatea persoanelor care nu au deficit de iod în organism", a mai afirmat medicul chirurg.

Operația - singurul tratament
O altă cauză o reprezintă iradierile dintre anii 1920 - 1950, când tratamentele pentru amigdale mărite sau acnee erau pe bază de radiații. Din acest motiv, specialiștii sfătuiesc să nu se exagereze cu iradierile - deși o radiografie dentară nu va crește riscul apariției cancerului tiroidian decât pe fondul existenței unor tratamente iradiante în trecut. La fel, o cauză a apariției cancerului tiroidian, a arătat dr. Manuela Mincă, este expunerea la cantități ridicate de radiații după accidentul de la Cernobâl, din 1986.
Terapia pentru acest tip de neoplazie este intervenția chirurgicală, în care va fi îndepărtată fie întreaga glandă, fie o parte, în funcție de cât s-au extins celulele canceroase. Operația este urmată, după câteva săptă-mâni, de terapia cu iod, cu hormoni tiroidieni sau chimioterapie.

Comentează știrea

Valerica
4 aprilie 2013
Mama mea a murit de cancer

Mama mea a murit de cancer tiroidian si ma tem sa nu o mostenesc. Am facut mai multe controale si mi s-a spus ca as avea noduli pe tiroida si ca am nevoie de o punctie! Nu as face-o in Constanta.

Marilena Sorescu
4 aprilie 2013
Un specialist in Punctii tiroidiene

Si in Constanta avem specialisti foarte buni. Unul dintre ei este Dr Circo. Dar ma rog daca nu vrei poti opta pentru Dr Alexander Barac visiting doctor la FamilyClinic din Pipera in apropiere de Jolie Ville Mall. Constanteanca fiind cred ca nu-ti vine peste mana, avand in vedere ca Bucurestiul este foarte aproape. Din cate stiu vine lunar in Romania. Dar cel mai bine suna la nr acesta de telefon pentru mai multe informatii si eventual programare: 0741 254 642 . Cred ca inca mai este valabila promotia.

Cornelia Jianu
2 ianuarie 2014
CANCER TIROIDIAN

Va rog sa-mi spuneti daca am o tiroidita autoimuna pot ajunge in final la operatie si daca fiind o boala autoimuna, in urma operatiei, nu va fi afectat alt organ din corp. Spun asta deoarece am senzatia ca in afara de tiroida mai sunt si alte probleme, de digestie, senzatie de o infectie in corp, cardiologice etc. Chiar am banuiala ca sub masca acestei hipotiroide mai exista ceva. Fac tratament cu eutirox de 1 luna, dar nu vad nici o imbunatatire.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3864 secunde