Cancerul poate fi prevenit prin alimentație

5645
Cancerul poate fi prevenit prin alimentație - 7184ecb74b5367f397de499f59bf37d0.jpg
Organizația Mondială a Sănătății este de părere că alimentația greșită reprezintă cauza a 35 până la 65% din bolile de cancer. O alimentație corectă și echilibrată nu garantează că vom fi perfect sănătoși, dar reduce riscul de a ne îmbolnăvi de multe tipuri de cancer. De fapt, nici nu este foarte greu. Tot ce trebuie să facem este să consumăm fructe și legume din belșug, să ne păstrăm greutatea în limite sănătoase și să fim activi fizic, să evităm consumul de alcool și alimentele grase și sărate, să gătim și să conservăm alimentele corect și, mai ales, să nu fumăm.

Recomandările de mai jos sunt extrase din Raportul "Alimentație, nutriție și prevenirea cancerului: o perspectivă globală", bazat pe analiza a peste 4.500 de studii științifice efectuate de un grup de 150 de specialiști din întreaga lume. Ele reprezintă cel mai valoros pachet de recomandări existente în prezent pentru reducerea riscului de cancer.
1. Adoptați o dietă predominant vegetală, care să conțină o varietate de fructe, leguminoase și cât mai puține alimente amidonoase rafinate.
2. Evitați surplusul sau deficitul ponderal și limitați câștigul ponderal în timpul perioadei de adult la mai puțin de 5 kg.
3. Dacă profesiunea nu vă solicită fizic, efectuați zilnic o plimbare în pas vioi de aproximativ o oră (sau o altă activitate similară). De asemenea, acumulați cel puțin o oră de exercițiu fizic viguros pe săptămână.
4. Consumați 400-800 g (ori cinci sau mai multe porții) pe zi dintr-o varietate de legume, verdețuri și fructe, pe tot parcursul anului.
5. Consumați 600-800 g (sau cel puțin șapte porții) pe zi dintr-o varietate de cereale integrale, leguminoase (fasole, linte, soia, mazăre, etc.), rădăcinoase și cartofi. Obișnuiți-vă să preferați alimentele cât mai puțin prelucrate și procesate. Limitați consumul de zahăr rafinat.
6. Nu se recomandă consumul de alcool.
7. Nu se va consuma sau cel puțin se va limita consumul de carne roșie la maximum 80 g pe zi. Este de preferat să se înlocuiască cu carne de pește, pasăre și alte animale nedomestice.
8. Limitați consumul de alimente grase, în special a celor de origine animală. În ce privește uleiurile vegetale, acestea se vor folosi în cantități modeste.
9. Limitați consumul de alimente sărate și reduceți sarea folosită la gătit și cea adăugată la masă. Se vor folosi mirodenii și condimente vegetale pentru asezonarea alimentelor.
10. Nu folosiți alimente care, ca urmare a păstrării timp îndelungat la temperatura ca-merei, sunt expuse contaminării cu micotoxine (prin mucegăire).
11. Pentru conservarea alimentelor alterabile cumpărate sau pregătite acasă se va folosi refrigerarea, congelarea și alte metode adecvate.
12. Atunci când nivelurile aditivilor, substanțelor contaminante și ale altor reziduuri sunt reglementate cu atenție, prezența lor în alimente sau băuturi nu produce daune sănătății. În schimb, folosirea improprie a acestor substanțe sau lipsa reglementărilor în domeniu pot primejdui sănătatea, lucru valabil cu deosebire în țările în curs de dezvoltare.
13. Nu folosiți alimente fripte sau arse. Cei care consumă carne sau pește vor trebui sa evite arderea sucurilor cărnii care se produce în timpul frigerii, precum și prăjirea. Evitați sau consumați numai ocazional următoarele alimente: carne și pește fripte pe flacără directă, carne afumată și pastramă, murături.
14. Pentru cei care respectă recomandările prezentate aici, suplimentele dietetice sunt probabil ne-necesare și posibil ineficiente pentru reducerea riscului de cancer.
15. Nu fumați și nu mestecați tutun.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3065 secunde