Cancerul de piele provoacă din ce în ce mai multe victime. Oamenii mor cu zile

332
Cancerul de piele provoacă din ce în ce mai multe victime. Oamenii mor cu zile - fondoameni-1475506429.jpg

Articole de la același autor

Cazurile de cancer cutanat s-au înmulțit semnificativ în ultimii ani, fapt ce i-a determinat pe reprezentanții Societății Naționale de Medicină de Familie (SNMF) să atragă atenția Ministerului Sănătății. Aceștia au propus implementarea rapidă a unui plan național elaborat de informare a populației, în vederea prevenirii și depistării precoce a acestui timp de cancer. Această inițiativă face parte din campania "Un viitor fără pată".

Autoritățile în domeniu speră ca "Planul Național de Diagnostic Precoce, Tratament și Monitorizare a Melanomului" să fie pus în aplicare chiar la în-ceputul anului 2017. Implementarea unui program de screening pentru melanom ar putea scădea cu 10% numărul de cazuri de melanom metastastazat, până în 2022, și cu 25%, până în 2027.

"Planul presupune luarea unor măsuri în sensul reducerii incidenței cancerului de piele și facilitării accesului la tratament pentru pacienții diagnosticați cu aceasta boală. Acest program este îndreptat către persoanele care sunt la risc să dezvolte melanom. De aceea, consultul inițial la medicul de familie este important, întrucât acesta își cunoaște foarte bine pacienții și poate face o selecție corectă a celor cu risc crescut de a dezvolta maladia", a declarat Cezar Irimia, președinte al Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Melanomul, tumora "ideală" pentru screening

Melanomul este o afecțiune oncologică cu prognostic grav, evoluție rapidă și cu o durată de supraviețuire limitată, mai ales în stadiile avansate de boală. Incidența melanomului este în creștere la nivel global și, cu toate eforturile depuse pentru educarea și informarea populației cu privire la pericolul cancerului de piele, mortalitatea prin acest tip de cancer nu a scăzut. Specialiștii spun că pe plan mondial, în fiecare oră, o persoana cu melanom moare, iar în 2015 a fost estimat un număr de 9.940 de persoane decedate ca urmare a diagnosticării cu această formă de cancer. În România, aproape o treime dintre cei care au fost depistați cu această formă de cancer mor anual, aproximativ 350 de decese. De altfel, țara noastră înregistrează o incidență în creștere a melanomului. Depistarea precoce este cea mai bună metodă de reducere, atât a mortalității, cât și a morbidității provo-cate de melanom. Depistat la timp, melanomul este curabil în 98% dintre cazuri.

"Melanomul este o tumoare ideală pentru un program de screening, deoarece modificările pielii se pot observa cu ochiul liber sau cu o lupă simplă, ceea ce nu implică mari cheltuieli. În plus, istoria naturală a bolii este cunoscută și nu este nevoie de o supracalificare medicală pentru a pune un diagnostic. Apariția unor alunițe noi, a unei alunițe cu aspect neobișnuit, care se modifică rapid, ar trebui să fie un semnal de alarmă, pentru ca ar putea fi melanom. Orice schimbare a mărimii, formei, culorii, reliefului sau alte evenimente - sângerarea, mâncărimea, apariția de cruste - ar trebui să trimită pacientul către medicul de familie", a declarat dr. Daciana Toma, medic de familie, secretar în cadrul SNMF.

Bolnavii nu au acces la tratamente moderne

Specialiștii spun că nu doar programele de screening lipsesc, ci și accesul la tratament adecvat. În cazul pacienților diagnosticați cu melanom metastatic, tratamentele tradiționale oferă o rată de supraviețuire limitată. Potrivit medicului oncolog, dr. Cătălin Costovici: "Există o mare necesitate pentru terapii eficiente pentru tratamentul melanomului metastatic. Imunoterapia oferă o nouă abordare în cazul cancerului cu rata de supraviețuire pe termen lung, superioară celei oferite de metodele clasice de tratament (chimioterapie, radioterapie, terapii țintite etc.) și o calitate a vieții sporită, evitându-se o gamă largă de efecte adverse. Din păcate, în țara noastră, accesul la astfel de tratament este dictat de posibilitățile financiare, întrucât tratamentul nu este încă decontat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3492 secunde