Cancerul de col uterin, o boală parșivă. Ce este de făcut

381
Cancerul de col uterin, o boală parșivă. Ce este de făcut - cancercoluterin-1475253638.jpg

Articole de la același autor

În România, cancerul de col uterin deține loc fruntaș într-un top al cancerelor la femei, poziționându-se după cel mamar.


De aceea, conștientizarea factorilor de risc și eliminarea lor precum și diagnosticarea precoce reprezintă pași vitali pentru supraviețuire, în cazul apariției cancerului de col uterin, ne informează reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Constanța, prin vocea medicului Loti Popescu: 


"Incidența cancerului de col uterin este semnificativ crescută la femeile cu debut al vieții sexuale la vârstă tânără, parteneri sexuali multipli, istoric de promiscuitate sexuală, număr mare de sarcini, număr mare de avorturi. Prin contrast, este mai puțin frecvent la cele cu viață sexuală inactivă. Cancerul de col uterin nu se remarcă prin bogăția manifestărilor, este insidios și parșiv. Formele incipiente de boală sunt asimptomatice, ele se descoperă numai în cadrul procesului de screening prin examen citologic Babeș - Papanicolau. Pe măsura ce tumora crește, pacienta poate acuza sângerări pe cale vaginală, spontane sau la contactul sexual. De cele mai multe ori se asociază o secreție vaginală cu evoluție trenantă. Durerea nu este comună, ea apare în stadii avansate, fiind determinată de o multitudine de cauze: necroza tumorală, inflamație pelvină asociată, invazia unui ureter, a vezicii urinare sau rectului", ne mai spun reprezentanții DSP. 


Cancerul de col uterin trebuie diag-nosticat în faza de carcinom intraepitelial. "Este ușor de depistat cancerul de col uterin, examenul ginecologic anual oferă posibilitatea diagnosticului leziunilor precursoare. De aceea, se recomandă examen citologic Babeș - Papanicolau, o dată pe an, pentru toate femeile active sexual. Cu cât un cancer de col uterin este depistat într-o fază de început, cu atât șansele de tratament și de recuperare sunt mai mari", concluzionează specialiștii.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4949 secunde